Скъпият ток изправя пред фалит и ВиК операторите

Скъпият ток изправя пред фалит и ВиК операторите

Скъпият ток изправя пред фалит и ВиК дружествата. За това предупреди депутатите ръководството на "Българския ВиК Холдинг".

Критично високите разходи за електроенергия на ВиК операторите за юли и август изчерпват рязко финансовите им резерви, казва Ася Стоянова, председател на Управителния съвет на водния холдинг пред временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ в парламента, оглавявана от Мая Манолова.

Сметките за електроенергия на ВиК операторите са се повишили между два и три пъти за юли. Очакват се рекордно високи фактури и за август, предупреди ръководството на ВиК Холдинга.

ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана. През последните месеци цената на тока поскъпна рязко, което принуди предприятия да спрат работа. Държавните железници също се оплакаха от високите цени.

На заседанието на Комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов бяха изслушани ръководствата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на работодателските организации и синдикатите, БЕХ, ЕСО, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток 2" и други.

От БНЕБ заявиха, че обединението на българския електроенергиен пазар с гръцкия през месец май, а оттам и с италианския, не е довело до рекордно високите цени на тока на борсата у нас. Предстоящото през октомври сливане с румънския пазар и нагоре с Унгария, Чехия и Словакия също няма да се отрази върху тарифите на свободния пазар, твърдят от борсата.

Не така обаче мислят депутатите. Българският бизнес плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока, заради манипулации на енергийната борса, заяви Димитър Делчев, депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме" по време на заседанието. Според него има монопол при производството на електроенергия у нас.

От отговорите на шефовете на трите държавни дружества, произвеждащи над 80% от електроенергията, стана ясно, че те се координират помежду си кога и как да търгуват на пазара, смята Делчев.

Той обвини институциите в колективна безотговорност заради нежеланието им да признаят кой и как е взел решението за присъединяване към гръцката енергийна борса през май тази година.

Председателят на Комисията Мая Манолова съобщи, че ще подготви изменения в правилата за дейност на българската енергийна борса, за да се ограничат възможностите за манипулации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес