Скъпото зърно повлича и цените на птичите продукти

Скъпото зърно повлича и цените на птичите продукти

Основни храни поскъпват през последните дни и тази тенденция ще продължава, обхващайки още стоки. Първо млечните продукти скочиха с 10 процента в началото на седмицата и сиренето вече масово се предлага по 6 лв. килограма, като някои марки стигат и 8 лв., а кашкавалът надхвърли цената от 9 лв. Хлябът се повиши между 5 и 15 ст., сега наред са птичите продукти и олиото. 

Пилешкото месо и яйцата поскъпват от следващата седмица, обявиха в сряда представители на Съюза на птицевъдите в страната. Цената на едро за килограм ще стане 4 лв., вместо досегашните  3.60-3.70 лв. В търговската мрежа то ще се предлага за над 5 лева за килограм, а яйцата, които сега са по 16-17 ст., вероятно ще надхвърлят 20 ст.

Причина за това е поскъпването на зърното, оправдаха се птицепроизводителите, които са убедени, че у нас пшеницата, ечемикът, слънчогледът и царевицата се продават на нереално високи цени, каквито няма никъде в Европа. Тон зърно сега се търгува за 300-350 до 400 лв., а през миналата година струваше едва 160 лв., посочиха те

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил обаче посочи, че борсовите цени в Германия са 215 евро/тон, а във Франция са и по-високи.

Около 65 - 70% е обемът на зърното във фуражите, повишената цена на олиото също се отразява на месото и яйцата, защото то е част от смеските за птиците, обясниха производителите.

Завишените цени на зърното се дължат на лошата реколта, което повишава търсенето, а то от своя страна - цените   

Все пак шефът на фирма “Градус” Иван Ангелов обяви, че цените може и да се върнат на сегашните стойности, ако започне внос на по- евтини фуражи от българските. Производителите настояват и за намеса на правителството, което  да осигури по-голяма квота за внос на безмитна царевица. Те смятат, че Министерството на земеделието и продоволствието е сгрешило с реда за субсидиране на зърнопроизводителите, които претърпяха загуби от сушата и били принудени или да скрият продукцията си, или да я изнесат на пазара, но без документ, което създава и нереално високите цени на зърното.

Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, която отговаря за зърното, заяви в сряда, че Министерството на финансите вече е разпоредило и са започнали проверки сред фермерите, за да се установи дали действително не са декларирали всичките произведени количества пшеница и сега играят на пазара с укритата продукция.

Хлябът на места стана 1.40 лв.

Заради повишените цени на пшеницата хлябът в много градове надхвърли 80 ст./кг., само големите хлебозаводи си позволяват да държат цени между 60 и 70 ст./кг, а доста производители прибягват до трика с намаляването на грамажа, "запазвайки" цената. В Добрич хлябът поскъпва за трети път в рамките на последните 30 дни, а в Монтана от сряда килограм хляб се продава за 1.40 лв.

Ако ситуацията с поскъпването на житото се запази, реалната цена на хляба ще достигне и 1.60 лв., прогнозира Кабил пред бТВ. Той обясни, че цените са такива, защото много зърнопроизводители задържат продукцията си в очакване на още по-високи цени на пазара. Земеделският министър обаче каза, че държавата нищо не можела да направи в тази ситуация.

"Представете си в момента, че държавата пусне наличните 1 млн. тона складирано зърно на пазара примерно за 280 или 300 лв./тон, за да намали цените. Това ще бъде една операция, която ще изглежда, първо, много смешна, и второ, много губеща, защото това зърно веднага ще бъде изнесено на други места, където цената вече минава 380-400 евро", каза Кабил.

Възможно е в скоро време да има скок и на цената на олиото, заради постигнатите пазарни стойности на слънчогледа от 500 лв./тон.

Слънчогледът в момента минава 500 - 520 лв. Никога не е имало тази цена, коментира земеделският министър.

Договаряме безмитен внос на царевица от Украйна и Сърбия

Като възможност за намаляване цените на фуражите и съответно на пилешкото птицепроизводителите посочиха намесата на държавата за безмитен внос на царевица. Бъчварова каза, че вече България е поискала от Европейската комисия разрешение за безмитен импорт на царевица от трети страни. Вече се водели разговори с Украйна и Сърбия за вноса на царевица. Унгария пък наскоро била обявила интервенционен търг за 1 млн. тона от това зърно и в процедурата може да участват всички търговци от ЕС без ограничения, допълни тя.

Положението с пшеницата обаче било сериозно, защото в ЕС още няма ясни индикации каква е реколтата, а в Черноморския регион е лоша. Факт е, че в момента в Европа има безпрецедентно високи цени на житото, котировките удрят рекорд от 24 години, каза Бъчварова.

Според нея било аномалия цената на хляба у нас да се покачва толкова и то в региони, където се отглежда пшеница. Зам.-министърът прогнозира, че до две-три седмици пазарът ще се успокои, защото допълнително поскъпване не е логично. Тя припомни, че 1/3 от пшеничната реколта се оползотворява в малките населени места под формата на рента, която после се оставя в местните фурни и хората купуват хляба евтино.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?