Скъсана планка е причинила падането на асансьора в София

При инцидента пострадаха петима души

Скъсана планка е причинила падането на асансьора в София

Скъсана носеща планка на кабината е причина за инцидента с падналия асансьор в столичния квартал "Свобода", при който петима души пострадаха. Това е установила проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от там.

Инцидентът е станал в 18:37 часа във вторник в блок, построен през 2009 г., на бул. "Никола Жеков"22, вх. А.

В асансьора са били 3-годишно дете с майка му и трима мъже на 38, 39 и 40 години. Те са се движели от партера към третия етаж на сградата. Асансьорът е паднал от втория етаж на ниво "-1", съобщиха от СДВР.

Петима пострадали са били извадени около 20 минути след произшествието от пожарникари и асансьорни техници, които са отговаряли за поддръжката на съоръжението.

Детето и жената са били откарани в "Пирогов", а тримата мъже във Военномедицинска академия. Те са с наранявания по крайниците, но не са сериозни. Само един от мъжете е със счупен крайник, казаха от лечебното заведение.

След инцидента кабината на асансьора е видимо изкривена и с отворени врати. Асансьорът е нов, хидравличен, произведен в България през 2008 г. и е въведен в експлоатация през 2011 г., е установила проверката на ДАМТН.

Всички прегледи на съоръжението са извършвани в срок. Последният технически преглед е бил на 17 май 2016 г. от надзорната фирма "Естима - КМ" ООД. Функционалната проверка е правена на 17 септември 2016 г., а на 25 септември 2016 г. е извършен редовен месечен функционален преглед от "Профи сървиз" ЕООД, се казва в съобщението на ДАМТН.

Въпреки, че органите констатират че всичко е наред, на 27 септември вечерта се случва инцидента заради скъсана носеща планка. "Специфичният начин на скъсване на носещата планка не е позволил задействането на системата за аварийно спиране", казва председателят на ДАМТН Александър Манолев.

Той допълни, че предстои възлагане на обстойна техническа експертиза, включително на характеристиките на метала, както и на връзките на планката с хидравличния цилиндър и кабината. След изготвянето на тази експертиза ще има окончателна позиция за причините, довели до инцидента, който за щастие се размина без жертви.

Това е поредния тежък инцидент с асансьор. На 19 август 2014 г. 46-годишна жена загина в София, а друга - на 41 години, беше тежко ранена, след като асансьорът, в който пътуваха в София падна от деветия етаж.

Трагедията насочи вниманието към състоянието на асансьорите в цялата страна. След проверки 23% от асансьорите в страната бяха спрени заради технически проблеми.

Въведени бяха и нови изисквания за фирмите, които поддържат съоръженията. Според представители на бранша 1000 нерегистрирани техници поддържат асансьорите у нас.

Председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков заяви миналия декември, че в България се движат 80 000 опасни асансьора. В електронен регистър на опасните съоръжения, който беше създаден през декември 2015) г., са били включени 2000 от тях.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?