"Скейл Фокус" ще обучи безплатно 10 000 ИТ специалисти у нас

Засега училището тръгва от Бургас, а при интерес от кметове скоро и в други градове

"Скейл Фокус" ще обучи безплатно 10 000 ИТ специалисти у нас

Около 10 000 души от цялата страна ще получат безплатно ИТ обучение през следващите пет години. Автор на инициативата е най-голямата българска ИТ компания "Скейл Фокус" (ScaleFocus). Инвестицията в първите две години се оценява на около 1 млн. лева, съобщиха от дружеството.

Хора от цяла България, както такива с известни теоретични познания, така и такива без никакъв опит или знания, ще могат да се обучават в ScaleFocus Academy.

Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент, гарантират от "Скейл Фокус".

Целта на този проект е ИТ индустрията в България ще се справи с най-голямото предизвикателство - недостига на кадри, посочват от дружеството.

Обучението започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината.

След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове.

ScaleFocus Academy ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към компютърните науки още от училищната скамейка, както и да изгради правилния модел за развитие на кадри.

Като партньори в проекта ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства.

По този начин ще реши още един голям проблем - ИТ бизнесът да не е съсредоточен само в един, два района в България.

"Целта на ScaleFocus Academy е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това", коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на "Скейл Фокус".

Продължителността на един практически курс ще бъде около половин година. Експертите на "Скейл Фокус" и партньорите на проекта ще споделят не само познанията си за най-новите ИТ технологии и тенденции в света. В академията ще се "преподава" и изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги. Това ще бъде особено ценно за хора без предишен ИТ опит или работа в международен ИТ екип.

ScaleFocus Academy ще помогне за осигуряване на необходимите кадри за ИТ индустрията у нас.

"Безплатното обучение на 10 000 човека в рамките на пет години е амбициозна цел. Само през първите две години ще инвестираме около един милион лева. Вярваме обаче, че чрез ScaleFocus Academy чувствително ще повишим качеството на ИТ услугите в цялата страна", посочи Пламен Цеков.

Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация 67 300 души са заети в ИТ и изнесените бизнес услуги (BPO) у нас през 2018 г. Прогнозите сочат, че до края на 2020 г. тази индустрията ще има нужда от 79 000 кадри.

"Скейл Фокус" е най-голямата българска софтуерна компания с над 1000 специалисти, 200 клиенти в цял свят и развойни офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Приходите на компанията за 2019 г. се очаква да надминат 60 млн. лева, като 80% от тях са от проекти в Северна Америка и Западна Европа.

През следващите няколко години компанията ще утрои капацитета си чрез създаване на развойни офиси в други градове в България и съседните балкански страни.

Споделяне

Още от Бизнес