След петвековна мистерия с останките на английския крал

Скелет от автомобилен парк в Лестър се оказа Ричард ІІІ

Скелет от автомобилен парк в Лестър се оказа Ричард ІІІ

Скелет, изровен при разкопки в автомобилен парк в Лестър през миналата година, е на английския крал Ричард III, сочи ДНК-експертиза, обявена в понеделник от учени на университета в града. Откритието слага край на над петвековната мистерия за местонахождението на тленните останки на краля, загинал през 1485 г. в битката за Босуърт, предадоха световните агенции.

 

Образци на ДНК, извлечени от намерените кости, са показали генетично сходство с потомци на монархическата фамилия. "Заключението на университета в Лестър е, че без всякакво съмнение ексхумираното тяло наистина е на Ричард III, последния крал от рода Плантагенет в Англия", заяви ръководителят на археологическите разкопки Ричард Бъкли на специална пресконференция. Съобщението беше прието с бурни аплодисменти.

 

Костите ще бъдат положени в катедралата на града, но датата на препогребването още не е насрочена.

 

Древните останки бяха открити през август 2012 г. при разкопки под автомобилен парк в града, под който бе намерен манастир от 30-те години на ХVІ век. В неговите основи бе намерен гробът, от който бяха изровени останките на човек, загинал от насилствена смърт.

 

По скелета бяха открити 10 наранявания, включително осем върху черепа. Радиовъглероден анализ позволил да се датира находката към средата на ХV век и че костите са на мъж в края на 20-те или началото на 30-те си години, съобщи доктор Джо Апълби, остео-археолог от археологически факултет на университета в Лестър. огава за пръв път възниква хипотезата, че това може да са костите на Ричард ІІІ. Допълнителни анализи показали, че скелетът може да се датира между 1455 и 1540 г.,

 

Ричард бил на 32 години, когато загинал през 1485 г. в битката за близкото до Лестър селище Босуърт след като е бил само две години на трона. Това сражение е било последната голяма битка във Войната на Червената и Бялата рози. Ричард е бил последният наследник на династията Плантагенет от рода Йорк, а неговите права върху трона са били оспорвани от Хенри Тюдор от рода Ланкастър.

 

Със смъртта на Ричард ІІІ мъжката линия на династията Плантагенет се прекъсва, като е неизвестна съдбата на двамата му племенници. Това практически слага край на Войната на Розите и на трона се качва Хенри VІІ, основател на новата династия на Тюдорите.

 

В продължение на няколко века точното място на гроба на английския крал оставаше неизвестно. Данни сочат, че той е бил погребан във францискански манастир в Лестър, но според легенда останките му по-късно са били изровени и хвърлени в река Соар.

 

На Ричард ІІІ е посветена едноименната историческа пиеса на Уилям Шекспир, разказваща как убива племенниците си, за да завземе трона, но според историците драматургът доста е сгъстил краските.

Споделяне

Още от

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?