Скептицизъм и усещане за дежавю около "историческата" среща Тръмп-Ким

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Въпреки гръмките декларации и приповдигнатия тон не липсват и по-скептични гласове за резултатите от днешната среща в Сингапур между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

"Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация", каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред.


Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата ѝ за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.


Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай. Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. "Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ", каза той.

Две ключови думи са забележими с отсъствието си от общата декларация, подписана от Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в края на безпрецедентната им среща, отбелязва Франс прес.


От дълго време САЩ настояват за "пълно, проверимо и необратимо" ядрено разоръжаване на Северна Корея - цел, ясно декларирана и в навечерието на срещата в Сингапур.


Всяка дума в тази формулировка е важна, тъй като целта е Пхенян "да се освободи" от атомните си оръжия и балистични ракети, това да стане под контрола на международни инспектори и то по начин, който гарантира, че връщане назад е невъзможно.


Проверката е важна. Точно това липсваше досега, когато севернокорейците не спазваха предишните си обещания, каза вчера американският държавен секретар Майк Помпейо.


В подписания текст обаче са умишлено изпуснати две искания на Вашингтон. Ким Чен-ун се ангажира единствено с "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". Това е вече използвана дипломатическа формулировка, подлежаща на всевъзможни тълкувания. Така Пхенян поиска в миналото изтегляне на американските войници, разположени в Южна Корея, както и глобално разоръжаване, включващо и другите ядрени сили.


"Те не успяха да постигнат споразумение за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", констатира преподавателят в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул Ку Каб-у. По отношение на проверките САЩ вероятно са поискали да имат достъп до всички обекти във всеки момент, а Северът е отказал, каза той за АФП.


Драматичната среща на Доналд Тръмп със севернокорейския лидер може да е била организирана по подобие на посещението на президента Никсън в Пекин през 1972 г., довело до пробив в отношенията с Китай, но днешната среща на върха изглежда не успя да осигури никакви конкретни ангажименти от страна на Пхенян за премахване на ядрения му арсенал, отбелязва Ройтерс.


Тръмп побърза да обяви успех на безпрецедентната среща, но според експерти общата декларация, подписана в Сингапур, като че ли "предъвква" стари, неспазени обещания на Пхенян към няколко американски правителства. Това говори, че всяка трайна полза за Тръмп в световен план или у дома ще зависи от това дали в следващите етапи от преговорите той ще може да превърне подготвения като за телевизията сценарий на срещата в осезаем напредък към ядрено разоръжаване на Пхенян, допълва Ройтерс.


След целия шум и всичките обещания за преодоляване на вероятно най-спешната криза за света президентът Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун не постигнаха такава сделка, каквато американският президент отдавна казва, че е нужна за решаване на въпроса с ядреното разоръжаване на Пхенян, посочва Асошиейтед прес.


От месеци Тръмп подиграва и критикува предишните президенти, обвинявайки ги в непростима неспособност да се справят с ядрената заплаха от Северна Корея. Днес той се похвали с подписания "всестранен" пакт с Ким, проправящ пътя към ядрено разоръжаване, но очертанията на това споразумение изглеждат много по-бледи дори от неуспешните сделки на предшествениците му, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?