Скептицизъм към мерките на Дянков за понижаване на банковите лихви

Работна група с участието на банкери ще обсъди предложенията

Скептицизъм към мерките на Дянков за понижаване на банковите лихви

Водещи икономисти не са във възторг от идеите на финансовия министър Симеон Дянков за въвеждане на правила във формирането на лихвите и таксите по кредитите, които ще доведат до тяхното понижение. Това стана ясно в понеделник, когато представители на Асоциацията на банките в България отидоха при премиера за обсъждане на идеите.

Предложенията на Дянков, изказани преди една седмица, са в три части – лихвите по кредитите да са задължително обвързани с някои от най-разпространените банкови индекси, второ - да бъдат забранени част от таксите, които се плащат от клиентите или те да бъдат поделени с банката, трето – да има по-сериозна регулация на дружествата, отпускащи "бързи малки кредити".

"Тези мерки са в правилната посока. Но това са административни регулации, които трудно биха довели до понижаване на лихвите, защото дори да се обвърже с някаква база - те отгоре могат да си слагат колкото си искат надценки", каза финансистът Красимир Ангарски пред БНР преди заседанието при премиера.

"Трябва да се излезе на пазара с всички възможни структури - инвестиционните фондове, международните финансови институции, други банки, за да се насърчи кредитирането от тях. Също така могат да се създадат специални инвестиционни фондове, например за малък и среден бизнес, където държавата да насочи средства и оттам да излезе на пазара с по-ниски лихви. Такава възможност има държавата, че просто, ако си постави задачата и направи една програма със съответните структури, няма начин да не се получи", коментира Ангарски.

От своя страна бившият зам.-министър на финансите при предишното правителство Любомир Дацов определи като пореден пиар мерките на Дянков.

"Като не знаеш какво правиш и как да го направиш, се хващаш за такива действия, които за хората, които не разбират, звучат много популярно, но за специалистите са по-скоро смехотворни за целта, която трябва да постигнат. Тези три мерки не могат да постигнат сваляне на лихвите", каза Дацов пред националното радио.

Той допълни, че потребителният кредит в България вече не е с най-голяма лихва, както се твърди.

Според шефа на консултантската компания по кредитиране "КредитЦентър" Тихомир Тошев мерките на финансовия министър ще доведат само до по-голяма прозрачност при определяне на лихвите в България, но не и до намалението им.

"Намаление на лихвените нива може да се постигне, когато имаме стабилна и растяща икономика", обясни той.

Същевременно проучване на сайта "Моите пари" показва, че от началото на годината се забелязва масово намаление на лихвите по депозитите. При кредитите почти няма промяна, сочи проучването. Анализ на банковия пазар у нас показва, че усиленото депозиране, на което сме свидетели напоследък, логично води до намаляване на цената, която банките са готови да платят, за да привличат средства.

Една трета от банките са променили лихвите по депозитите през първия месец на годината, като при девет от тях тенденцията е надолу. Лошите кредити, към които спадат тези със закъснели плащания за различни периоди, както и преструктурираните, са вече над 19 на сто.

След срещата на премиера с банкерите стана ясно само едно. Работна група ще обсъжда идеите на Дянков за евентуално стандартизиране на базовите лихви по кредитите, както и за отпадане на таксите или разпределянето им между клиента и финансовата институция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?