Ски федерацията дала поръчки за стотици хиляди на близки до Цеко Минев фирми

Ски федерацията дала поръчки за стотици хиляди на близки до Цеко Минев фирми

Редица нарушения в Българската федерация по ски (БФСки) при договарянето на услуги е открила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Фирми, близки до президента на Първа инвестиционна банка и шеф на ски организацията Цеко Минев, са получавали без конкурс поръчки за стотици хиляди, става ясно от доклад на АДФИ, цитиран от “Капитал” в петък.

Притежаваната от две офшорни компании "Балкан Холидейс Сървисис", която се управлява от съпругата на Минев - Радка Минева, е получила от ски федерацията 557 500 лв. за изпълнението на програмата "Научи се да караш" ски през 2008 г. Това е станало в нарушение на законите, тъй като според финансовата инспекция федерацията е трябвало да проведе поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

 

Такава няма, а договорът с туристическата компания е подписан два дни, след като с Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) е подписан договор за финансиране от 621 400 лв. В обясненията си към доклада на АДФИ Цеко Минев твърди, че БФСки не е задължена да спазва по-особена процедура за избор на партньори при реализацията на проекта, тъй като не е възложител по смисъла на ЗОП.

 

Част от сумата за "Балкан Холидейз Сървисис" след това отива в друга, свързана с Цеко Минев, фирма - "Витоша ски". Тя получава 376 хил. лв. за обучението на 3187 деца от общо планирани 3300. За да се усвоят средствата по програмата, "Балкан холидейз" води част от учениците за 19 010 лв. на финално състезание в Сент Мориц.

 

По традиция изпълнител на основната част от програмата – обучение на ученици по ски, е именно "Витоша ски" заедно с дъщерната "Витоша ски училища". Други ски училища не се допускат до получаване на средства, защото според изявления на представители на федерацията от преди година "нямат капацитет".

 

"Витоша ски" е получила директно от ски федерацията през 2010 г. по същата програма почти 130 хил. лв. за извършване на спортни услуги и доставка на храна. За това нарушение на наредбата за възлагане на малки обществени поръчки на Минев му е съставен акт.

 

Проверката в периода между 2006 и 2010 г. откри нарушения за невъзлагане на по-големи или по-малки поръчки за общо 859 844 лв., а за седем от тях на Минев му е съставен акт. За други четири нарушения актове не са съставени поради изтичане на давностния срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?