Ски курортите ни очакват повече туристи от Турция, Великобритания и Гърция

Ски курортите ни очакват повече туристи от Турция, Великобритания и Гърция

Тази зима страната ни ще посрещне с 10 процента повече туристи от Турция, с по 5 процента повече от Великобритания и Гърция, с 1-2 на сто повече от Румъния, повече гости се чакат и от Германия. Това прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова в четвъртък, по време на Петата международна среща на туроператорите, провеждаща се в Пловдив.

Това сочат предварителните заявки в ски курортите ни, сравнени с данните преди година. Спад между 2 и 4 на сто има в броя на записалите се туристи от Русия, но пък има нов интерес за зимни почивки у нас от страна на Индия, Китай и Япония, допълни министър Ангелкова.

Тя отново коментира, че България може да стане още по-конкурентноспособна на световния пазар като разработи съвместни маршрути със съседните държави на Балканите. Друга възможност е да използваме потенциала на река Дунав и Дунавския регион, каза министърът.

Ангелкова допълни, че предстои изготвянето на единен регистър на туристическите обекти и атракции у нас. Той ще обхване всички курорти, спа центрове, ресторанти, ще дава информация за настаняване, маршрути и разстояния и ще е достъпен на сайта на министерството.

Министърът на туризма съобщи,че от следващата седмица започват проверките на зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово преди старта на зимния сезон.

Над 90 туристически фирми от 16 държави участват във форума, който има огромна роля за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация.

По данни на местната община, през първите 9 месеца на година, в сравнение със същия период през 2013 г., с 14 процента се е увеличил броят на нощувките в Пловдив. Приходите от тях са нараснали с 34 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес