Ски курортите в Италия може да останат затворени поне до Нова година

Празнуването на Нова година навън ще бъде забранено

Ски курортите в Италия може да останат затворени поне до Нова година

Ръководителят на Висшия съвет по здравеопазване на Италия Франко Локатели изрази надежда ски курортите да останат затворени поне до края на годината, предаде ДПА.

В противен случай от туристите ще се изисква при пристигането си да се поставят под карантина заради пандемията. Ако това не стане, бих казал, че ще е разумно да се осигури период на карантина за завръщащите се, за да защитим широката общественост, посочи Локатели пред в. "Стампа".

Същевременно италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери обяви нови мерки за подпомагане на бизнеса в пандемични условия, включително еднократни плащания от 1000 евро за сезонни работници в туризма, спа центровете и артистите.

В Европа се води дебат дали трябва да се позволи ски курортите да работят тази зима на фона на усилията на правителствата да овладеят втората вълна на пандемията.

Германия и Италия призовават ски курортите да бъдат отворени чак след Нова година. Към тях се присъедини и фраанция. Австрия и Швейцария обаче изобщо не искат да затварят курортите си - позиция, която Локатели определя като разочароваща.

Експертът консултира италианското правителство по здравни въпроси и проблеми, свързани с пандемията.

Междувременно изглежда ограничителните мерки на Италия от последните седмици оказват известен ефект върху разпространението на коронавируса. Вчера италианските власти съобщиха за около 20 600 нови случая спрямо 28 300 седмица по-рано.

Празнуването на Нова година навън ще бъде забранено

Италианците ще трябва да празнуват Нова година на закрито, защото правителството планира да забрани новогодишните тържества на открито, предупреди също в понеделник италианският министър за регионалните въпроси Франческо Боча пред италианската телевизия РАИ.

Ако правителството реши, че хората ще трябва да си стоят у дома след определен час, то тогава хората ще трябва да се прибират у дома независимо от онова, което имат да вършат, каза Боча. Той подчерта, че няма да има изключения от полицейския час на 31 декември за празнуване на открито и че хората трябва да празнуват у дома.

Твърди се, че пред колеги от кабинета Боча заявил "Само през трупа ми!", когато било споменато като вариант да се промени настоящият полицейски час от 22.00 ч. на по-късен час. Запитан по този въпрос от телевизия РАИ той защити позицията си.

Правителството е изправено пред трудно решение

Правителството на премиера Джузепе Конте е изправено пред трудно решение да прецени до каква степен могат да бъдат облекчени антикоронавирусните рестрикции. Очаква се правителството да публикува нови правила до четвъртък най-късно. Утре кабинетът ще обсъжда мерките с ръководителите на италианските области.

Областният управител на Лигурия Джовани Тоти вече призова за Рождество Христово да има малко повече свобода за икономиката и социлиазириането в райони с нисък ръст на заразата. Той предложи на ресторантите да се разреши да работят вечерта. Сега те затварят врати в 18.00 ч. Тоти предложи и да се разреши на хората да присъстват на литургията на Бъдни вечер.

Друг спорен въпрос е разхлабване на забраната за пътуване между областите, което би позволило на хората да се съберат с роднините си за празниците.

Ръководителят на Националната асоциация на медиците Филипо Анели предупреди, че не трябва да има "свобода за всички и за всичко" и каза, че рестрикциите трябва да останат в сила, за да се избегне ново увеличаване на случаите на зараза.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?