Ски курортите затварят заради отказ на туристи и здравни мерки

Ски курортите затварят заради отказ на туристи и здравни мерки

Зимните курорти затварят заради въведени мерки срещу разпространение на коронавируса, довели до отказани резервации от туристи макар да има сняг и времето е подходящо за ски. Изпращат се последните гости и хотелите спират работа, предаде БНР във вторник.

Ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово, както и на Витоша не работят, както и заведенията в зимните курорти. Хотерите се готвят да освобождават персонал.

От вторник се спира и индивидуалното ски обучение на Витоша. Затварят се всички съоръжения, ски гардеробът и ски училището.

Изпълнителният директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов обясни, че кабините са били дезинфекцирани по предписанията на здравните власти, а персоналът е разполагал с дезинфектанти. Качвани са били по един или двама души в кабина на лифта, но и без това желаещите да се качат в планината са намалели.

В последните 10 дена туристи масово са отказвали резервациите си за курорта Банско, казва Малин Бистрин от съюза на туристическия бизнес в курорта. След регистрирания случай на коронавирус в курорта, по разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско, ски зоната на града бе затворена вчера.

През уикенда туристите са били над 2 хиляди от близо 30 страни, повечето са англичани.

"Има хотели, които работят, и просто трябва да стане ясно, че тези хора имат ангажимент към посетителите си. Кетъринг. Хранене по стаите. Вечерта дават заявките, носи се по стаите. Много е трудно, но няма алтернатива”, коментира Бистрин. Според него притесненията на хората от хотелиерскиябарнш са свързани не само с настъпващата криза, но и с несигурното бъдеще. "Защото ние не знаем колко ще продължи. Знаем, че трябва да се пазим, но кризата ни удря изключително здраво", посочи той

Обстановката в Пампорово е по-спокойна. Въпреки това е спряна работата на ски зоната. В сряда затваря и последният голям хотел в Пампорово. Ски зоната в Чепеларе не функционера. Поетапно се затварят повечето хотели, каза Мариан Беляков от "Пампорово" АД. Въпреки че няма регистриран случай на територията на курорта, там са решени да взимат превантивни мерки.

В курорта с анулирани мероприятия за хиляди хора и немалко служители ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск, каза Беляков.

Пампорово също отчита много анулирани ваканции и предсрочни напускания на курорта. Останалите там туристи са основно от Ирландия. Драстично е намалял броят на резервациите, те буквално спрели, а анулациите стигнали.

Ски зоната в Боровец също е затворена от вторник. От сряда спира да работи и най-големият хотел в курорта. Мярката се въвежда, за да се минимизират рисковете за здравето и безопасността на всички гости и служители в курорта.

Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец обясни, че държат връзка с всички туроператори. "И сме помолили нашите партньори туроператори да направят всичко възможно по най-бързия начин да придвижат гостите до дестинацията, от която идват. В хотелите сме взели необходимите мерки. Затворили сме всички зони, които не трябва да работят – спа центровете, баровете, ресторантите. Гостите могат да стоят в своите стаи и да се хранят там", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?