Ски легендата Марк Жирардели става посланик на зимния ни туризъм

Ресорното министерство с цел България да влезе сред първите пет най-разпознаваеми в Европа дестинации

Николина Ангелкова представи първият посланик на българския туризъм Марк Жирардели. Сн.БГНЕС

Ски легендата Марк Жирардели ще бъде съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова по въпросите на зимния туризъм и ще е посланик на българския ски спорт зад граница. Това стана ясно на пресконференция на Ангелкова и Жирардели, който обяви, че ще направи всичко възможно, за да популяризира България, особено във връзка с развитието на зимните спортове. Ангелкова пък си постави като основна цел България е да стане разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация в първите пет на европейския пазар

От думите на министъра на туризма стана ясно, че тя ще има и други подобни съветници, с които по атрактивен начин България да привлича вниманието върху себе си. Ангелкова също така обясни, че предвижда създаване на регионални звена и туристически представителства в чужбина на целеви пазари.

Сред приоритетите си тя изброи създаването на устойчива национална стратегия по туризъм с опит върху регионалните брандове, маркетингова национална стратегия, създаването на национален фонд за туристическа инфраструктура и туристически атракции, уреждане на правния статут и управлението на националните курорти, развитие на специалните видове туризъм.

Според Жирардели, България трябва да анализира силните си страни и да съсредоточи работата си в тази посока. Той ще препоръча на министъра да се направи детайлен анализ на състоянието на инфраструктурата и да се работи за нейното подобряване. Отличното обслужване и обучението на кадрите прави продукта успешен и води до повишаване на неговата цена, каза ски легендата.

По думите на Ангелкова планираният фонд за туристическа инфраструктура и туристически атракции" ще заработи в началото на 2016 г. и идеята е с негови средства да се финансират обекти, които не се финансират от други източници, като например публична инфраструктура към курортите, еко обекти - малки пречиствателни станции, обекти, свързани с опазване на обществения ред и сигурност. Част от приходите във фонда се очаква да идват от всички видове концесии, разкри идеята си министърката.

Амбицията на министерството е максимално възползване от евросредствата за новия програмен период, каза Ангелкова и изрази надежда до края на 2015 г. да няма риск от загуба на средства по оперативна програма "Регионално развитие", от която се финансират проекти в туризма. През новия период за този сектор на икономиката ще може да се разчита на около 1 млрд. евро - средства по различни програми. Парите се получават на конкурентен принцип и не са резервирани на сто процента за България, затова е нужно да имаме план за кандидатстване за тях, каза министърът..

Ще се работи и в посока защита на интересите на потребители и създаване на единна информационна платформа, в която националният туристически регистър да е свързан с регистъра на общините и хотелите, за да има цялата необходима налична информация.

В новосформираното ведомство ще има специално звено за статистика и анализ в туризма. Плановете са след утвърждаването на устройствения му правилник от кабинета, министерството да се насели в освободената сграда от вече закритото Министерство на инвестиционното проектиране до Народния театър "Иван Вазов". Ведомството щепродължи да поддържа и звено в Пловдив, където предишният кабинет на Бойко Борисов пресели всички занимаващи се с туризма в бившото министерство на икономиката, енергетиката и туризма, разделено сега на три.

Споделяне

Още от България