Според интерактивна карта

Ски проекти в Пирин ще изсекат 50 хил. дка вековни гори

Ски проекти в Пирин ще изсекат 50 хил. дка  вековни гори

Интерактивна карта, създадена на базата данни от географско-информационната система на Глобалния екологичен фонд (WWF), показва как лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк "Пирин" ще доведат до изсичането на 50 хил. декара вековни гори и реално ще увредят 13 на сто от площта на парка. Това съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България" във вторник

При силно приближение на онлайн картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните нови 300 км ски писти. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г., посочва неправителствената организация

Строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек, допълва се в съобщението. В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Приридозащитниците припомнят, че при изграждането на ски зона Банско в нарушение на концесията на "Юлен“ вече бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка, което все още очаква санкцията на компетентните институции.

Според интерактивната карта, ски пистите на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района, обясняват природозащитниците.

За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията "За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк "Пирин" при изработването на новия план за управление на парка.

В противен случай България ще бъде изправена пред международен дипломатичен скандал, ако допусне изключването на парка от световното природно наследство на ЮНЕСКО, за да задоволи поредния опит за разграбване и застрояване на природните ресурси на страната, смятат от екокоалицията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?