Ски-училища на Витоша губят стотици хиляди лева от спрените лифтове

Ски-училища на Витоша губят стотици хиляди лева от спрените лифтове

Загубите от преустановената дейност на ски училищата на Витоша са от порядъка на няколкостотин хиляди лева, сигнализираха в петък от Спортно-туристическо дружество “Мотен”, стопанисващо хижа “Алеко”. Сметките включват не само щетите за малкия и среден бизнес, но и за държавата, а най-потърпевши са децата на София, които са лишени от ски обучение в собствения им град заради една рекетьорска фирма. Това заяви Иво Рангелов, собственик на “Мотен” пред Mediapool.

Собственикът на ски съоръженията над София - “Витоша ски”, затвори лифтовете този зимен сезон с мотивите, че новият Закон за горите спъва дейността им и нямат гаранции за инвестициите си. Условието за пускането на лифтовете бе приемането на поправки в закона, които дават възможност на концесионера да стопанисва без търг съществуващите съоръжения и да изгражда нови на територията на парк Витоша.

Това означава, че “Витоша ски” ще придобие без търг публична държавна собственост за срок от 30 години например на цена 5.06 лв. за квадратен метър, каза Рангелов. Ако се обяви конкурс или концесионна процедура, ще има и други желаещи, ще се достигнат по-високи цени и всички ще спечелят, каза Рангелов. Но явно целта не е да се стимулира конкуренцията, а да се предостави управлението на курорта в ръцете на една единствена фирма, коментира той.

Туристическо дружество “Мотен”, собственик и на едно от най-големите ски училища на Витоша, както и сдружение “Витошки ски и сноуборд училища” се обявяват против монопола в планинските курорти.

“Всеизвестно е, че зад “Витоша ски” и концесионера на ски зона Банско - “Юлен”, стоят едни и същи собственици, свързани с Първа инвестиционна банка и президента ѝ Цеко Минев. От търговските регистри пък става ясно, че “Бороспорт”, собственикът на ски съоръженията на Боровец, е обвързан с ПИБ със заем от 25 млн. евро”, каза Рангелов.

Преди 10 дни “Мотен” и “Витошки ски и сноуборд училища” печелят във Върховния административен съд дело срещу “Витоша ски” за злоупотреба с господстващо положение. Ски инструкторите оспорваха наложените им четири пъти по-скъпи ски карти за сезона 2009-2010 година. Тогава сезонните карти за обикновените скиори струваха 590 лева, а тези за инструктори – 2000 лева. ВАС върна казуса на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне, тъй като първоначалното решение на комисията бе в полза на “Витоша ски”.

“След всички проблеми с дейността ни на Витоша, сега, когато курортът не работи, се оказва, че не можем да работим и в Боровец и Банско”, каза Рангелов. Изпълнителният директор на “Бороспорт” Нели Сандалска заявила на Рангелов, че в условията на криза курортът решил да работи само със самоковски фирми. Това е абсурдно и откровена дискриминация, каза собственикът на “Мотен”. В Банско пък има въведена квота за броя на картите за ски учители – 250. “180 от тях са за “Юлен”, а останалите 70 за приближени местни фирми. Картите са изчерпани на секундата, в която се пуснат”, каза Рангелов. Той допълни, че “Бороспорт” събира неправомерно по 3000 лв. на сезон от ски училищата за “търговско право” като стопанин на пистите.

Рангелов каза още, че Витоша е бил единственият т.нар. социален курорт, където основната дейност на ски училищата и градините е да обучават децата, а не да водят групи по заведенията, какъвто е основният бизнес на комерсиалните курорти. Сега това право на софиянци е отнето, каза Рангелов.

Организацията му е сигнализирала за недопустимото поведение на “Витоша ски”  министрите Трайчо Трайков и Свилен Нейков, както и на омбудсмана на България още в началото на декември. Отговор все още няма, а промените в Закона за горите са пред приемане, след като минаха безпрепятствено през няколко парламентарни комисии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?