Ски учители обвиняват "Витоша ски" в дискриминация

Ски учители обвиняват "Витоша ски" в дискриминация

Представители на професионалното сдружение "Българско ски училище" се оплакаха от дискриминационно отношение от страна на собственика на лифтове "Витоша ски", като според тях компанията отказва да предостави сезонни лифт карти на ски учители, нежелаещи да се присъединят към направлението "Български професионални ски инструктори" на Българската федерация по ски (БФСки). От Българско ски училище изтъкват, че действието е противоречащо на Закона за физическото възпитание и спорта.

Новите условия на концесионера "Витоша ски" са обявени на 26 декември. Те предвиждат, че лифт карти ще се издават само на членове на Направление "Професионални ски инструктори" към БФСки и ако притежават първа и втора специалност "Ски" към НСА "В. Левски", както и допълнителни такси за "допускане на стопанска дейност".

Единствено членството в създаденото преди две години направление гарантирало достъп до лифтовите съоръжения на Витоша, в Боровец и Банско, като цените за сезон са съответно по 800, 2700 и 4000 лева, твърдят ски учителите.

Професионалните организации са против обединяването на спорт и комерсиална услуга, което няма аналог в чужбина.

В петък сдружението е внесло и жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу налаганото членство за достъп до лифтовете. Надяваме се до 10 дни комисията да излезе с положително за нас становище, каза на пресконференция в петък Марина Тепавичарова, собственик на едно от големите ски училища на Витоша.

"По наша информация в това направление (на БФСки) членува единствено ски училището на "Витоша ски", а на останалите училища се отказват лифт карти под предлог, че не са негови членове", заяви Аспарух Мачирски, ски учител и собственик на ски и сноуборд училище на Витоша.

Обучението по ски като спортно-туристическа услуга не бива да се регулира от спортната федерация, каза още той пред БНР.

Той допълни, че направлението е създадено под претекст за повишаване на качеството на ски училищата, но от БФСки не разполагат със защитени международни програми за обучение, за разлика от тези на "Българско ски училище".

"Лифт операторът трябва да изпълнява услугата пренос на пътници, а не да определя кой има квалификация да бъде ски учител и да обвързва членството в новото направление с достъпа до пистите", допълни Мачирски, цитиран от БТА.

По думите му ски учителите вече са направили компромис, като са приели определените за тях цени на витошките лифтове от 800 лева за сезон, което е с 260 лева повече от цената за туристи. "Тази цена е скрит данък, какъвто лифт операторът няма право да налага", смята той.

Аспарух Мачирски коментира пред БНР, че собственикът на лифтовете на Витоша продължава да дискриминира учителите от конкурентни фирми, като ги кара да плащат такса от 800 лева, която включва и стопанска дейност, въпреки решение на Върховния административен съд от ноември 2011 година. По думите на Мачирски, положението е аналогично и в другите зимни курорти в страната.

"Тука всичко е доста сбъркано по една проста причина, че няколко човека купиха големите съоръжения в курортите. Тоест, ски учителите на "Витоша ски", на "Юлен" и на "Бороспорт" ползват нулеви карти, а нашите ски учители, на другите училища, трябва съответно на Банско да купят 4000 лв. карта, на Боровец - 2700 лева и допреди две години на Витоша беше 2500 лв.", посочи той.

Аспарух Мачирски смята, че собственикът на "Витоша ски" и председател на БФСки Цеко Минев се опитва да превърне ски училищата в част от своите служители. Минев казва, че прави всичко в името на децата и на спорта, но ако искаме да ползваме 30% намаление за сезонна карта за тях, трябва да минем през фирмата собственост на съпругата на Минев, посочи Мачирски. Според него в момента големите инвеститори "извиват ръцете" на министерството на икономиката, защото казват, че ски учителите правят големи печалби на техен гръб.

"В спора незнайно защо се намесва "Витоша ски". Проблемът за ски училищата да не започнат сезона не е спортната федерация, а лифт операторът. Много ски училища поддържат членството си при нас и се стига до парадокса, че много от тях не смеят да го признаят, защото се страхуват да бъдат дискриминирани", обясни председателят на "Българско ски училище" Петър Янков.

Според него липсата на "правилните" сертификати от БФСки може да доведе до искове от международни туроператори, че практикуващите ски учители са неквалифицирани. В момента сертификати към професионалното сдружение имат около 2500 души, а регистрираните ски училища са 45.

"По никакъв повод не сме били против партньорство, но не под формата, която БФСки ни предложи. Един вид дейността да мине към нея, тя да определя колко учители да работят и да бъде ментор на нашата дейност", заяви още Янков.

Малко по-късно официална позиция по темата дойде не от "Витоша ски", а от БФСки, която изразява "своето дълбоко недоумение" от представените данни за дейността на ски учителите.

"Регламентацията на професията ски инструктор/ски учител, съгласно законовите разпоредби в България се извършва от БФСки и Национална спортна академия "Васил Левски". В направление "Български професионални ски инструктори" към БФСки членуват общо 45 ски училища и над 1200 членове от общо работещи в страната около 1400, или над 90% от действащите ски учители в България", заявиха от централата.

Федерацията оправдава създаването на направлението с "възникналата необходимост от значително подобряване качеството на обучение на ски инструкторите и контрол върху тяхната дейност".

Ски учителите искат да са независими и да имат своя професионална организация, която да ги представлява в чужбина. Сертификатите, които издава тяхното професионално сдружение, са признати в чужбина и дават право на работа там. Към момента сертификати към професионалното сдружение имат около 2500 души, но част от тях работят в чужбина, а някои - само през ваканциите.

Споделяне

Още по темата

Още от България