Складов хъб за индийски и китайски стоки ще се строи край Сандански

Складов хъб за индийски и китайски стоки ще се строи край Сандански

Нова индустриална зона ще бъде изградена край Сандански. Развитието ѝ ще зависи от инвеститорския интерес, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в петък.

Меморандум за изграждането на зоната край Сандански беше подписан от кмета на града Кирил Котев и изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес, а чужда бизнес делегация се запозна на място с възможностите на бъдещата зона.

Тя ще бъде изградена при село Дамяница заради добрата автомобилна и жп свързаност, която мястото предлага, каза кметът Котев. Той изрази надежда проектът да помогне не само за увеличаване на доходите на хората, но и за създаване на заетост, която да върне младите, които са напуснали общината.

Зоната може да бъде атрактивна за инвеститори от трети страни. Вече са проведени разговори с компании от Индия и Китай, които търсят място близо до пристанището в Солун и до европейски пазар, каза Александър Манолев.

Индустриална зона "Сандански" ще се намира на 500 км от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул, и на 2 часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония, посочи той.

По това направление минават големи обеми товари. За първото полугодие на годината стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 8.4% в сравнение със същия период на 2016 г. до 1.5 млрд. евро. Същевременно износът към Македония за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът - 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или преминават през този регион, каза Манолев.

"Много важно е да създадем механизъм не само за привличане на инвестиции в региона, но и за тяхното задържане като индустриалната зона ще има важно значение в тези усилия", каза зам.-министърът на икономиката.

Той даде пример с Гърция, която е на трето място по обем на инвестициите в България с 3.7 млрд. евро за последните десет години и изрази надежда тази зона да е атрактивна и за компании от южната ни съседка.

Към този момент в Югозападна България липсва индустриална зона и Сандански има всички предпоставки да се развие като център, към който да се насочват инвеститорите с интерес към тази част на страната ни, каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ.

Споделяне

Още от Бизнес