Сключен е договорът за оценка живота на V и VІ блок от руско-френския консорциум

АЕЦ "Козлодуй" е сключил договора за оценка на остатъчния ресурс на двата си работещи реактора, която ще се извърши от консорциум между руската "Росенергоатом" и френската "Електрисите де Франс" (ЕDF), съобщиха от ядрената централа в петък. За това е информирал шефът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

Това е първият етап от подготовката за продължаване на срока на експлоатация на V и VІ блок на централата с 20 години. Експлоатационните срокове на двата руски ВВЕР-1000 изтичат през октомври 2017 и ноември 2019 г.

 

Руско-френският консорциум бе избран още миналата година да извърши анализ на състоянието на двата реактора и на базата на тези оценки да предложи на ядрения оператор мерки, с които да се удължи живота на мощностите. На базата на препоръките на консултанта АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви програма за модернизация на V и VІ блок, тя да бъде одобрена от Агенцията за ядрено регулиране и след оценка на изпълнението ѝ държавната компания да поиска нови лицензи за експлоатация на блоковете.

 

От АЕЦ "Козлодуй" не съобщават параметрите на сключения договор, очаква се това да стане на пресконференция в събота в Козлодуй. Както Mediapool писа, руско-френският консорциум ще получи 15 млн. евро  за работата си, която трябва да приключи в 18-месечен срок.

 

Това е в пъти повече от размера на обявената през март 2011 г. поръчка за 2.3 млн. лв. Първоначално интерес към конкурса проявиха седем чужди и осем български компании, но по-късно те се обединиха в консорциума, воден от "Росенергоатом" и EDF.

 

По груби оценки необходимите инвестиции за удължаване на експлоатационния срок на двата реактора с 20 години, възлизат на около 200 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?