Сключени са договори за половината европари за околна среда

Нено Димов и Валерия Калчева представиха постигнатото по ОПОС , сн. МОСВ

Подписани са договори с финансиране от оперативната програма "Околна среда" 2014-2020 г. за над 1.6 млрд. лв., което представлява близо 50% от ресурса на програмата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишното информационно събитие на програмата в понеделник вечерта.

Той припомни, че най-много от общия ресурс от 3.6 млрд. лв. е предвиден за инвестиции във водния сектор. "Очакваме 14 ВиК оператора всеки момент да започнат да подават своите проектни предложения, така че в рамките на следващите 5 години качеството на пречистване на питейните и отпадните води да бъде на много по-високо ниво", каза Димов, цитиран от пресцентъра си.

Към момента на бенефициентите са изплатени над половин милиард лева, а сертифицираните средства до края на годината ще достигнат 460 млн. лв.

"През тази година успяхме да обявим 9 процедури на стойност над 2 млрд. лева“, съобщи Валерия Калчева, ръководител на управляващия орган на ОПОС. Тя допълни, че сключените договори през 2018 г. са 55 с инвестиции от 850 млн. лв. Изплатените към бенефициентите средства само за тази година възлизат на над 367 млн. лв. или 10.6% от бюджета на програмата.

"През 2018 г. беше реализиран сериозен напредък, но изпълнението на програмата не е само цифри, а цифрите не са самоцел. За всички нас, чиято работа е свързана с реализацията на екологични мерки, е ясно, че ефективното, балансирано и щадящо използване на природните ресурси е от първостепенно значение за природата – домът, в който живеем“, казва още Валерия Калчева, цитирана в прессъобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?