Скокът на акциза през 2010 г. прати една трета от тютюневите изделия "в нелегалност"

ИПИ предлага постепенно вдигане на акциза до 2018 г., Йордан Цонев обаче съзря политически риск

Скокът на акциза през 2010 г. прати една трета от тютюневите изделия "в нелегалност"

Заради рязкото вдигане на акциза върху тютюневите изделия една трета от легалния пазар буквално е изчезнал. Това сочи последният анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), който експертите представиха в четвъртък заедно с предложението да се въведе данъчен календар с ясно посочени стъпки за вдигане на акциза върху цигарите до 2018 г..

Така ще се избегне шоковото увеличение на акциза в последния момент и предвидимост на пазара на тютюневи изделия както за търговците, така и за потребителите.

През 2018 г. България трябва да стигне минималния акциз върху цигарите от 90 евро (176 лева) за 1000 къса, докато сега е 75 евро (148 лева).

Ако се разпредели на пет стъпки в петте години до 2018 г., ръстът от 20% на облагането ще се отрази минимално върху цените. Или при равни други условия средното годишно поскъпване на кутия цигари от плавно увеличавания акциз ще е около 10 стотинки на кутия. В противен случай, ако се извърши еднократно, както шоково това беше направено през 2010 г., поскъпването на кутия ще е с около един лев.

Петър Ганев от ИПИ припомни, че когато по идея на финансовия министър Симеон Дянков от началото на 2010 г. акцизът се е вдигнал с 50%, поскъпването на цигарите бе с около една трета или от средна цена на кутия от 3 лева тя скочи на 4 лева.

Ефектът от рязкото вдигане на акциза е един - рязко свиване на легалната продажба на цигари и увеличаване на черния пазар, сочат изследванията на Института за пазарна икономика.

Официалните данни на Министерството на финансите показват, че ако през 2008 г. легално са продадени около 22 млрд. къса цигари, то през 2010 г продажбата е само на 11 млрд. къса, или почти двойно по-слаба. При всяко рязко покачване на цената има известен отлив от покупка, но след това нишата се запълва от нелегалните продажби, които за 2010 г. скачат с около 30% спрямо две години по-рано.

С други думи, всяка трета цигара през 2010 г. е била купена от нелегалния пазар. Той от своя страна генерира огромни печалби, защото в себестойността на една кутия цигари 80% са акциз и ДДС и според изследванията в световен мащаб печалбите от нелегалния пазар на цигари съперничат по мащаби на печалбите от наркотици при много по-малък риск от тежки санкции.

Това е не само българска практика, така се е случвало и на други места в Европа при рязък скок на акцизите, отбеляза Ганев.

Идеята за акцизен календар се поддържа от участниците в пазара на тютюневи изделия.

"Важно е да има предвидимост и да се знаят стъпките и сроковете на повишаване на акцизите. Затова ние подкрепяме идеята на ИПИ да се разпише такъв календар. Тя беше предложена преди седмица в парламентарната бюджетна комисия и председателят ѝ Йордан Цонев обеща да бъде обмислена", сподели пред Mediapool представител на голям чужд цигарен концерн. Той каза, че дори първото вдигане на акциза да не стане от 1 януари 2014 г., може да се случи от юли същата година и след това на стъпки да върви всяка година до 2018 г.

В четвъртък обаче Цонев не бе толкова благоразположен към разписването на акцизен календар. "Не се е обсъждало и не се предвижда увеличение на акциза на цигарите за 2014 г.", каза той пред журналисти. "Оттам-нататък – за 2015, 2016, 2017 г. - когато му дойде времето”, посочи Цонев.

Той допусна, че увеличението може да се направи от 2015 г. "Ние имаме ангажимент до 2018 г., но това ще го решим през есента на 2015 г. Такова искане беше отправено по време на заседанието на комисията от Института за пазарна икономика. В това искане сезирам не икономически, а политически мотиви”, каза Цонев, неясно защо виждайки политически помисли зад едно икономическо предложение.

Споделяне

Още от Бизнес