Скокът на австрийския парашутист от 39 км височина счупи звуковата бариера

Феликс Баумгартнер след приземяването си

Австрийският парашутист Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, който успя да преодолее звуковата бариера при свободно падане в атмосферата. Той постави и световен рекорд по височина, от която скочи - 39 километра, като се приземи благополучно в пустинята в американския щат Ню Мексико.

Изключителният експеримент на австриеца и неговия екип бе предаван на живо в ЮТюб и бе гледан от десетина милиона души по света.

Установено бе, че максималната скорост на падането е била 1342 километра в час, като по този начин е превишена скоростта на звука от 1100 километра в час.

Полетът продължи около десет минути, пет от които 43-годишният парашутист беше в състояние на свободно падане, а на височина 1.5 километра от повърхността на земята отвори парашут.

Гигантският балон, пълен с хелий, се издигна във въздуха от стартовата позиция на аеродрума в град Росуел в щата Ню Мексико и стигна височина от 39 километра, след което Баумгартнер скочи от специалната капсула, в която се намираше.

Предишният рекорд в тази категория беше поставен преди 52 години от полковника от американските ВВС Джо Китинждър, който скочи от гондолата на балона от 31.3 километра височина. Китинджър бе човекът, който единствен даваше напътствията на австриеца по време на полета му нагоре. Той бе и негов консултант по подготовката и провеждането на скока.

Споделяне

Още от Свят