Скопие: Двустранните отношения да се решават извън преговорната рамка за ЕС

"Членството на РСМ в ЕС е от стратегически интерес и за България", посочи докладчикът за Северна Македония в ЕП

Илхан Кючюк и Зоран Заев, социални мрежи/Кючюк

Двустранните въпроси трябва да се решават отделно между държавите и не трябва да са част от европейската преговорна рамка, каза македонският премиер Зоран Заев след среща с постоянния докладчик за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк.

Партията на евродепутата Кючюк ДПС е единствената в България, която защитава позиция за по-умерен курс към Скопие.

Заев обясни, че Кючук е подкрепил европейските перспективи на Северна Македония и пътя на реформите. Според македонския премиер "чрез разбирателство и диалог ще продължим да поддържаме добросъседски отношения не само заради европейския начин на поведение, но и поради необходимостта от приятелски отношения между съседните държави".

"Ние сме напълно фокусирани върху реформите, с най-голям акцент върху съдебната система, където е започнало практическото прилагане на приетите законови решения. За нас няма алтернатива на членството в ЕС. Ще продължим да работим чрез политики на разбирателство и диалог, за да допринесем за добросъседските отношения и не само защото това е важно за европейския начин на поведение, но и поради необходимостта от приятелски отношения между съседните държави", каза Заев.

"Приемането на Северна Македония е от стратегически интерес за България"

Илхан Кючюк каза, че присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България и затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.

Кючюк призова за събаряне на стените между държавите, за да могат гражданите на Северна Македония и България да живеят в по-добър свят.

Евродепутатът е категоричен, че двустранните въпроси трябва да се решават в двустранен формат, политиците имат отговорността за политически решения, а историята да се остави на историците.

Визитата на Кючюк в Северна Македония е свързана и с предстоящия му доклад за нейния напредък по пътя към ЕС. Предстои документът да бъде гласуван в Комисията по външна политика, а след това и в пленарната зала.

"Добросъседските отношения са важна част от всяка рамка за преговори, а за изграждането им за бъдещите поколения е необходимо да се възстанови взаимното доверие между страните", заяви Кючюк по време на съвместна пресконференция с външния министър Буяр Османи.

План за действие и историята за историците

София и Скопие в момента договарят правителствена среща, която трябва да приеме план за действие. Очаква се в него да бъдат заложени съвместни действия по Коридор 8 и засилено сътрудничество в образованието, енергетиката, културата, икономиката, медиите, информационното общество и т.н.

Чувствителните въпроси за историята, формулировката за езика и малцинствата остават на масата. Засега българското правителство не е коментирало в детайли плана за действие, който се подготвя. София обаче ясно каза, че настоява за подписването на нов документ към неработещия договор за добросъседство, а Скопие не е готово на подобна стъпка.

В сряда българската външна министърка Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че би искала отношенията със Северна Македония да се върнат в границите на нормалността.

Съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси, пък буксува от години и не може да постигне значителни резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от България