Скопие: Двустранните отношения с България се нуждаят от по-добър климат

Кристиян Вигенин

Македонският външен министър Никола Попоски заяви, че двустранните отношения с България се нуждаят от по-благоприятен климат, който би могъл да се създаде с реализацията на редица съвместни проекти.

По време на среща с българския си колега Кристиан Вигенин той посочил като такива проекти откриване на нови ГКПП, завършване на железопътната линия между двете страни, възобновяване на работата на смесената двустранна икономическа комисия, съобщиха от външно министерство.

Вигенин е посочил от своя страна, че ускоряването на преговорите за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество с Македония е в интерес и на "двете страни, особено за Македония".

По думите му подписването на договора ще бъде гаранция, че е постигнато съгласие по базисни въпроси в двустранните отношение, като така ще се премахне и една от пречките Македония да получи дата за начало на преговорите за членство в ЕС.

Попоски от своя страна е заявил, че от македонска страна ще бъдат предложени конкретни формулировки и ще разчита на предложения и от българска страна.

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?