Скопие екстрадира Миронов в България

Арестуваният банкер Иван Миронов ще бъде предаден на българските власти, твърдят осведомени източници в Скопие, на които се позовава БНР.

Кореспондентът на радиото в македонската столица съобщи, че наказателен състав на основния съд в Скопие е взел решение, според което всички условия за екстрадиране на бившия шеф на фалиралата "Балканбанк" в България са налице. Съдът е взел предвид и позитивното становище на прокуратурата. За взетото съдебно решение съобщава и Утрински вестник, който уточнява, че решението, което още не е влязло в сила, е в пълно съответствие с вътрешното законодателство и международните конвенции за екстрадиция.

Информацията е била потвърдена устно и пред представител на българското посолство, съобщи БНР.

В отделно съобщение на основния съд в Скопие се прави кратък преглед на случая Миронов. Припомня се, че съдия-следователят по искане на защитата и с мотив влошено здравословно състояние на задържания временно го освободи от ареста, като замени мярката за неотклонение с ежедневна подписка.

Това предизвика недоумение и доведе до нота от българска страна. Впоследствие същият съдия постанови, че Миронов трябва да се върне в ареста.

От 9 януари на Миронов е наложено екстрадиционно задържане за срок от 15 дни. Ако решението на съда Миронов да бъде предаден на българските власти влезе в сила днес, както се очаква, започва да тече 15-дневен срок, в който то може да се обжалва от защитата на задържания в ареста бивш български банкер.

Според адвоката на Миронов Васил Демишков, такова съдебно решение е незаконно, защото документацията за екстрадиране, представена от българската страна, е непълна.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?