Скопие: Готови сме на компромис

Македонците са изпратили отговорите на българските искания

Сн. ЕПА/БГНЕС

Отговорите на всички искания на България са изпратени от наша страна, те са във възможно най-конструктивната форма и очакваме новите власти - президентът Радев, новото правителство, да подходят конструктивно към диалога по тези въпроси, каза Артан Груби, първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения на Република Северна Македония.

Той добави, че има абсолютен оптимизъм за преговорите и за получаване на положителен сигнал на декемврийската среща на върха на ЕС за започване на преговори за Северна Македония и Албания през първите месеци на следващата година.

Попитан как тълкува вчерашното послание от България, че позицията на страната ни няма да се промени, Груби повтори, че надеждите са за конструктивен подход от българска страна.

"Предстои ни избор на ново правителство. Ще общуваме с новото правителство в съседна България и се надяваме на конструктивен подход, защото сме готови на компромис, който е достоен за страната ни и особено за моите сънародници македонци", добави той, цитиран от БГНЕС.

По думите на Груби има инициатива от френска страна за разрешаване на спора между Северна Македония и България.

"Има френска инициатива да седнем на масата, да преодолеем всички различия, така че през следващите месеци на 2022 г., през пролетта, да се проведе първата междуправителствена конференция", каза вицепремиерът.

На този фон служебният премиер Стефан Янев потвърди, че няма промяна в българската позиция за Северна Македония.

"Няма нещо, което обществеността да не знае", заяви служебният премиер в отговор на парламентарен въпрос на "Има такъв народ" във връзка с преговорите на Република Северна Македония /РСМ/ за членство в Европейския съюз по време на блицконтрола в Народното събрание.

"Това, което наблюдаваме, - медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят", коментира Стефан Янев.

Той посочи, че позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще, и България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще, посочи Янев.

По отношение на РСМ е факт, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията, отбеляза той.

Премиерът Стефан Янев посочи, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки.

Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от РСМ, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с ЕС, допълни той.

В момента се работи по подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

В сряда служебният кабинет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 14 декември, който е два дни преди срещата на европейските лидери. България няма да одобри преговорната рамка на Скопие, но в същото време смята, че Албания е готова да започне преговори за членство.

Двете страни обаче засега се движат пакетно към ЕС.

“За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция“.

България остава под силен натиск от САЩ, ЕК и някои европейски страни да одобри преговорната рамка на Скопие. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?