Скопие: И ние, и България ще подпишем договора с гордо изправена глава

Никола Димитров, сн: БГНЕС

Постигнатият компромис е добра основа за подписването на договора за добросъседство с България, заяви македонският външен министър Никола Димитров.

Той посочи обаче, че огласяването на точните формулировки сега може да повлияе на консултациите между двете държави.

"Това, което мога да кажа е, че македонската и българската страна се ръководеха от началото от тезата, че "ако те унищожа, ще унищожа и себе си". Постигнатият компромис е добра основа да бъде подписан договора и ние, и България с горда и изправена глава ще го подпишем", каза македонският външен министър на обща пресконференция с германския държавен секретар към Министерството на външните работи Михаел Рот.

Той припомни, че има още три седмици до посещението на премиера Бойко Борисов в Македония, през които ще се уточнят детайлите и ще бъдат информирани "другите политически актьори и обществеността“.

"Новото правителство предприе множество мерки, които трябва отново да създадат доверие с Гърция, но и с България", заяви от своя страна германският дипломат в отговор на зададен въпрос.

По думите му, цитирани от БГНЕС, той е сигурен, че македонското правителство ще работи и занапред за намаляване на напрежението и изграждане на доверие.

"Доколкото ръката е протегната, аз очаквам от другата страна да стисне тази протегната ръка. Никой извън Македония и извън Гърция не разбира този спор (за името), който изцяло е абсурден. Историята трябва да си остане история и трябва да вървим заедно към бъдещето. Германия е готова да помогне в тази посока“, посочи Рот.

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов се разбраха договорът, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни и да разчисти пътя на Скопие към ЕС и НАТО, да бъде подписан на 2 август в рамките на общо честване на Илинденското въстание. От тогава Заев е обект на остри критики от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която го обвини, че предава националните интереси.

Във вторник шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ изпратиха писмо до Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с искане да бъде разкрито съдържанието на готвения договор за добросъседство и да бъде проведен дебат в парламента.

Депутатът Илия Димовски каза, че до тях е стигнала информация от редица български медии, че депутатите в българския парламент вече са имали възможност да разгледат проектодоговора.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?