Скопие: Има още три дни, за да се деблокира присъединяването на Македония към ЕС

Скопие: Има още три дни, за да се деблокира присъединяването на Македония към ЕС

Има още три дни, за да могат България и Северна Македония да намерят решение и да се деблокира процеса за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това каза македонският външен министър Буяр Османи.

На 17 ноември трябва да се състои видеоконференция на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС, на която да се реши дали Македония да започне преговори за ЕС.

"Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес", посочи Османи.

Министърът отказа да коментира позицията на българското правителство по въпроса, но подчерта, че "единственото решение е да се върне доверието в Договора за приятелство и добросъседство и неговите инструменти". По думите му изпълнението на Договора е единственият начин за преодоляване на различията.

Той подчерта, че по отношение на македонските позиции те са много ясни и изразявани публично. "Няма нищо скрито, но не искам да изпадам в големи подробности, докато не минат тези три дни, които остават пред нас", каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Според него има напредък по отношение на това, че краткото име на РС Македония не означава териториални претенции към България.

Османи посочи, че Смесената българо-македонска историческа комисия ще има една среща до края на годината и са планирани още пет за 2021 г. и ще работи по нови правила.

По думите му има съгласие за реабилитация на жертвите от комунистическия режим.

"По тези въпроси има възможност за преговори, но не знам дали това ще бъде достатъчно, за да бъде деблокиран процеса", каза той.

Според него Македония е направила всичко по силите си и Европейската комисия оценява страната като най-подготвена за започването на преговори за присъединяване. "Всички ние съзнаваме важността на този момент, както и последиците от евентуалния провал", каза Османи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят