Скопие изтегли кандидата си за посланик в София

Македонският премиер Владо Бучковски прекрати процедурата за назначаването на Джеват Адеми за нов посланик в София, съобщи Дарик радио. Така Бучковски слага край на скандала, който възникна, след като медиите обявиха, че Адеми все още се намира в черния списък на американския президент Джордж Буш.

По-рано в сряда македонският в. "Дневник" съобщи, че външно министерство в Скопие е забавило процедурата по назначаването на Адеми и още не е поискало от българското МВнР агреман за него. Македонското министерство ще изчака официално съобщение от американското посолство в Скопие или от Държавния департамент за това дали Адеми е все още в черния списък, пише изданието.

"Дневник" отбелязва, че докато Скопие чака официално съобщение от Вашингтон и разполага с черния списък от 2003 г., в интернет страницата на Държавния департамент е поместен черен списък, който е обновен на 23 декември 2004 г. Там фигурира името на Джеват Адеми, роден на 8 декември 1962г. в Тетово, Македония. В списъка са още имената на Гафур Адили, Невзат Халили, Джавид Хасани, Кастриот Хаджиреджа, Джемал Хусеини, Даут Реджепи, Саут Рушити, Изаир Самиу и на бившия министър на вътрешните работи Любе Бошковски.

В политическите и дипломатическите среди засега никой не пожела официално да коментира предложението за Джеват Адеми. Неофициално обаче се твърди, че дори и да бъде изтрит от списъка, предложението Адеми да бъде изпратен за посланик в София е "непристойно", тъй като той вече е маркиран като нежелан в САЩ.

Освен това, ако София приеме предложението, това би означавало, че не зачита решенията на своя партньор Вашингтон, пише в. Дневник. Като допълнителен проблем се споменава, че Адеми не знае чужди езици, а било проблематично и дипломирането му в журналистическия факултет в Тирана.

В правителството твърдят, че Адеми е завършил журналистика в Тирана и филологически факултет в Прищина, но не знаят дали неговите дипломи са признати, отбелязва в. "Дневник".Той е кадър на партията на македонските албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която участва в управлението. Бил и заместник-министър на местното самоуправление.

Българското външно министерство съобщи във вторник по повод публикациите за Адеми, че няма практика да обсъжда или коментира предложенията на различни страни за изпращане на посланици у нас.

Споделяне

Още от Балкани