Скопие към Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени, не може да има дилема

Скопие към Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени, не може да има дилема

Македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и по този въпрос не може да има дилема. Така отговори правителството на Северна Македония след изказването на българския външен министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс", в което тя настоя Скопие да признае, че националната ѝ идентичност и езикът ѝ имат български корени и така да сложи край на твърденията, за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Правителството на Република Северна Македония е за диалог, който ще доведе до решение на откритите въпроси. Смятаме, че на този етап с правенето на политически изказвания, не трябва да се нарушава процесът на разговори, които се водят между двете министерства на външните работи", се посочва в позицията, предаде македонският сайт "Фактор", цитиран от БГНЕС.

Пред "Ройтерс" българският първи дипломат посочва, че страната ни не оспорва правото на самоопределение на Северна Македония, нито правото им да наричат езика си, както желаят. Българските притеснения са свързани с непрестанните претенции на Скопие за македонско малцинство у нас, изтъкна Захариева.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заявява Захариева в интервю за "Ройтерс" в събота.

Тя каза още, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България