Скопие: Колкото по-бързо влезем в НАТО, толкова по-добре за Гърция

Скопие: Колкото по-бързо влезем в НАТО, толкова по-добре за Гърция
Колкото по-бързо Македония стане член на НАТО, толкова по-добре ще бъде за Гърция, каза новият македонски външен министър Никола Димитров в интервю за гръцкия вестник "Вима”.
 
В навечерието на визитата си в Атина, планирана за утре, Димитров каза, че е готов да води конструктивни преговори, за да се намери решение за името на страната му. Преди ден той допусна възможността Скопие да отстъпи в спора за името с Гърция и да използва "временно" название, за да се предвижи към членство в Алианса. 
 
"Спорът за името продължи много години. Въпреки че по същество е двустранен, той може да постави под заплаха регионалната стабилност. Република Македония от дълго време е в състояние на неопределеност, и стои в чакалнята пред вратите на НАТО и ЕС, заключени заради политическа изолация и въпреки решението на Международния съд в Хага. Това отвори пътя към демократичната криза в страната”, каза Димитров.
 
Първият македонски дипломат допълния, че новото реформаторско правителство начело със Зоран Заев е решено да преодолее тази криза.
 
Димитров, който е един от най-добрите специалисти по темата за името и беше преговарящ в критичния период преди срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през април 2008, каза, че в Скопие "трябва да признаят, че и те са направили грешки".
 
"За Гърция въпросът е: какъв съсед иска да има? А за Македония въпросът е: какъв съсед искаме да бъдем? Колкото по-бързо страната ни бъде поканена за член на НАТО, толкова по-добри ще са перспективите Гърция да има такава държава за свой съсед. Аз съм оптимист, че в най-скоро време ще започнем преговори и за влизане в ЕС, след толкова положителни препоръки, дадени от Европейската комисия”, каза министър Димитров.
 
По-късно този месец се очаква и визита на премиера Зоран Заев в България, която трябва да преодолее спорните въпроси между двете страни най-вече по отношение на общата история. 
 
България от години настоява да бъде подписан договор за добросъседство, но все още има неизчистени въпроси. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС.
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?