Скопие не приема гръцкото предложение за слято име на "славянски" език

Двамата външни министри демонстрира воля за решаване на спора, но откритите въпроси остават

Никола Димитров и Никос Кодзияс

Македония не приема предложението на Гърция за решаване на спора за името ѝ. Атина иска слято име, на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония, но македонският външен министър Никола Димитров заяви, че този вариант е неприемлив за Скопие.

В сряда Димитров и гръцкият му колега Никос Кодзияс дадоха обща пресконференция в македонската столица в знак на взаимна воля за решаване на дългогодишния спор, но все още остават открити основните въпроси. В това число и искането на гърците да бъде поправена македонската конституция, която според тях допуска присъединяване на съседни територии.

"Слято име на македонски език и без превод не е най-добрата посока при воденето на преговори... Сегашното наименование Бивша Югославска Република Македония съдържа името Република Македония и това е преведено на шестте официални езика на ООН. Трудно мога да обясня на моя народ, че е добро решение новото наименование да бъде слято в една дума", каза Димитров.

Очаква се преговорите между двете страни да продължат във Виена под егидата на ООН. Македония даде сигнали, че е готова на отстъпки, за да преодолее гръцката съпротива пред евроатлантическата ѝ интеграция и прекръсти столичното си летище от "Александър Македонски" на Скопие. Именно на него кацна символично и полетът на Кодзияс.

"Ние трябва да постигнем решение, което няма да унижава никого и да отворим вратите за бъдещето", заяви македонският външен министър Никола Димитров на обща пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас, съобщи МИА.

Димитров заяви, че двамата са имали добър разговор, доминиран от въпроса за името и изграждането на бъдещите отношения.

От взаимен интерес е да намерим решение на този датиращ от дълго време проблем. Въпросът се влачи от твърде дълго време, ние се опитваме да изградим доверие и да отстраним съществуващите предразсъдъци. Другата страна също демонстрира воля за дебат и решение, каза Димитров.

Той добави, че идната седмица във Виена ще има среща с Кодзиас и пратеника на ООН Матю Нимиц.

Днес ние предприехме стъпки да решим проблемите, които не сме създали ние, а сме наследили. Ние сме задължени да ги решим, като по този начин подкрепим приятелството между двата народа, стабилността, сигурността и развитието на двете страни и региона като цяло, заяви гръцкият външен министър Кодзиас.

Той изрази надежда за искрени преговори, които ще са от полза за двете страни, без да има победители или губещи. Гърция се застъпва за компромис, добави Кодзиас.

За ръководителя на гръцката дипломация конституционните промени са естествени и, както каза, гръцката конституция е претърпяла много промени досега, а манталитетът и нагласите също се променят.

"Едната страна не може да приеме всичко предложено от другата страна. Съществуват компромиси, не можете да налагате на никого как да се държи", каза Кодзияс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят