Скопие не се хвана на космонавта и губи надежда за придвижване към ЕС

Политическата несигурност в България не е в интерес на Скопие

Скопие не се хвана на космонавта и губи надежда за придвижване към ЕС

Македонският премиер Зоран Заев каза, че очаква формирането на правителство в България, за да може Скопие да се предвижи към Европейския съюз.

Заев е съгласен с българската теза, че проблемите ще се решат с пряк диалог между двете страни, а не в Брюксел и Вашингтон, и очаква той да започне с формирането на българско правителство.

"Много често президентът Радев казва, че спорът не се решава в Брюксел или Вашингтон и аз съм съгласен - той се решава в Скопие или София, двустранно, и приятелите, които ни насърчават да намерим решения, са винаги добре дошли. На работната среща на 17 юни мисля, че разгледахме всички подробности, важни за нашата страна, важни за българската страна. Остава надеждата за формиране на българския парламент и преди всичко за формиране на политическо правителство, защото въпросът в Брюксел се разглежда чрез правителството и вярвам, че прилагането на пътната карта ще започне много скоро, което ще донесе полза за гражданите на двете страни в различни области", каза Заев.

Според анализаторите Симонида Кацарска от Института за европейски политики и Марко Тросановски от Института за демокрация Societas Civilis в Скопие обаче е много малко вероятно да има пробив до края на годината.

Те коментираха, цитирани от "Слободен печат", че правителство на малцинството в София би било стъпка към нови предсрочни избори, вероятно заедно с президентските избори през есента.

При такива условия шансовете за промяна на отношението на София към Скопие за приемането на преговорната рамка и началото на преговорите до края на годината, смятат те.

Разширяването на ЕС със Западните Балкани е един от основните приоритети на словенското ротационно председателство, но засега не се очертава промяна в българската позиция.

Президентът Румен Радев и почти всички партии у нас подкрепят твърдото отношение към Скопие и отказ от каквито и да е компромиси, докато македонците не спрат с историческите спекулации и езика на омразата.

Лидерът на първата политическа партия след изборите "Има такъв народ" Слави Трифонов каза, че евентуалното му правителство ще работи за изпращането на "северномакедонски" астронавт в космоса, като от Скопие протестираха, че е използвал термина "северномакедонски", а не "македонски".

В последните седмици обаче ГЕРБ зави рязко и е трудно да се прецени какво точно мисли по въпроса. След като правителството на Бойко Борисов доведе до задънена улица двустранните отношения между двете държави, сега лидерът на ГЕРБ заговори, че София трябва бързо да "пусне" Скопие. Само че правителството му прие рамкова позиция през 2019 година, изпълнена с червени линии, които Скопие продължава да прекрачва.

В момента такава позиция се готви и в Скопие. Управляващият СДСМ също подкрепи внесената от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ резолюция е защитата на македонския език и идентичност.

Медиите в Северна Македония пък реагираха предимно с хумор на идеята за космонавта.

Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения, а България се проваля в опитите си да обясни изискванията си на останалите страни-членки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?