Скопие не се притеснява от наплива за българско гражданство

Македонските политици не са разтревожени от съобщението на българския посланик в Скопие Михо Михов от преди няколко дни, че 60 000 македонски граждани искат българско гражданство, съобщава в петък радио Дойче веле. Македонското външно министерство неофициално обяснява този феномен с частичната изолация, в която се намира Македония, а депутатите в македонския парламент не виждат политически мотиви или някакво посегателство върху националните чувства.

Визовият режим, въведен за македонските граждани от първи януари 2007 г., ограничи много от пътуванията им. В периода без визови ограничения България бе посещавана от около 700 000 македонски граждани годишно. От началото на 2007 обаче тази цифра значително намаля. Друга причина за исканото българско гражданство е приемането на страната в ЕС.

Народните представители в парламента на Македония смятат, че главна причина за нарасналия интерес към българското гражданство всъщност е нуждата от български паспорт, с който по-лесно се пътува из Европа.

Депутатът от парламентарното мнозинство Зоран Витанов казва, че македонците не искат българско гражданство, а излизане. „Искат да паднат бариерите в Европа, ограждащи Република Македония заради визовия режим, който е все по-строг и по-строг. Страната, да го кажем така направо, е един голям затвор. Мотивът им е излизането“, обобщава той настроенията в страната.

Колегата му Веле Митановски казва: „Не му придавам политическо значение. Мисля, че няма нищо общо и с националното самосъзнание. Може да е свързано със свободното движение из страните от ЕС. Но във всеки случай от информациите, с които аз разполагам, става дума за бизнес. Доста хора работят навън.“

В четвъртък българският премиер Станишев и външният министър Калфин съобщиха, че кабинетът предвижда въвеждането на „зелени карти“ за етнически българи, живеещи зад граница. С документа ще се признава българският произход на съответното лице, но няма да има статута на български паспорт. „Зелената карта“ ще дава привилегии, свързани с визовия режим, с правото за наемане на работа и правото за постоянно заселване в България, но няма да има силата на паспорт, който да важи в ЕС.

Режимът за признаване на българско гражданство няма да се либерализира, а дори ще се затегне, стана ясно от зумите на Калфин. Той се позова на съображения, свързани с националната сигурност. Както и изискванията на ЕС, който се тревожи не само от притока на работна ръка от новите страни членки, но и на организирана престъпност.

Кореспондентът на Дойче веле в Скопие информира, че министърът на вътрешните работи Павле Траянов се съмнява в цифрата, съобщена от българската дипломация, за искащите български паспорти македонски граждани.“Само преди няколко месеца се казваше, че досега 6000 македонци са придобили българско гражданство. След това излезе друга цифра - 11 000. По някое време станаха 30 000. Аз не вярвам, че кандидатите за български паспорти са повече от 30 000“, смята Траянов.

Бившият премиер Владо Бучковски смята, че феноменът не е тревожен, защото е „социално мотивиран“. „Няма друг мотив. Просто атмосферата не е такава. Вижте само какви са чувствата на македонците по въпроса за двойното гражданство на бившия премиер Любчо Георгиевски. Обществеността осъжда такова нещо, т.е. нищо не говори, че част от македонците преживяват нещо такова като национално самоосъзнаване като българи“, смята Бучковски.

Българският гражданин Любчо Георгиевски, казва пред радиото, че се е чувствал македонец „дори в онези времена, когато вие, 98 процента от хората тук, се чувствахте югославяни.“ „За съжаление тези хора и до ден-днешен се чувстват югославяни“, добавя Георгиевки.

Опозиционният депутат Никола Кюркчиев съветва чрез Дойче веле онези македонски граждани, които кандидатстват за български паспорти, „още веднъж добре да размислят и да не се сравняват с Любчо Георгиевски“.

Дойче веле се позовава на дипломати, според които през последните години 10 000 македонци са придобили българско гражданство.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?