Скопие не вярва, че София може да го спре за ЕС: И двете страни трябва да са победители

На македонците им е "неудобно" сега да обсъждат споровете с България заради протестите

Заев и Борисов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята, че може да се намери решение на спорните въпроси със София и българското правителство няма да реализира заканата на вицепремиера Красимир Каракачанов да блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз. 

"Вярвам, че ще намерим решение с България. И двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето", каза Заев в интервю пред националната телевизия.

"Показахме, че имаме капацитета да решаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители", каза Заев.

Македонците очакват първата конференция с ЕС да се проведе до края на годината, но дотогава е малко вероятно спорните исторически проблеми да бъдат решени.

Двустранната комисия, която трябва да изчисти споровете, не е заседавала от ноември миналата година въпреки българските настоявания.

След като първоначално комисията постигна някои резултати, започна да цикли, а според български представители в нея македонците дори са се отказали от някои постигнати по-рано формулировки.

Очакваше се комисията да поднови срещите си през септември, след като в Северна Македония вече има ново правителство, но засега няма официална дата. 

Протестите част и от отношенията с Македония

Сега стана ясно, че в Скопие изчакват да се изясни ситуацията в България.В отговор на въпрос дали е разговарял по тази тема с Бойко Борисов, Заев отговори, че не са я обсъждали.

"Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема. Неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят", каза Заев.

"Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България", каза Заев.

Протестите се отразяват и в местните медии. "Независен весник" помести голям материал за протестите в България, който е озаглавен "Как България стана мафиотската държава на ЕС", като се преразказва едноименната публикация на авторитетното издание "Политико".  https://nezavisen.mk/kako-bugarija-stana-mafijashka-drzhava-na-eu/

Преди ден Каракачанов обяви, че София ще блокира конференцията, ако няма напредък по разрешаването на историческите спорове и по-конкретно около Гоце Делчев. Каракачанов периодично заплашва Скопие, но премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева следват по-умерено поведение и тон. Затова към момента не е сигурно дали тази конкретна заплаха на Каракачанов ще се официализира като българска позиция.

България и друг пъти е поставяла гръмки ултиматуми на Скопие, които остават неизпълнени и допълнително усложняват отношенията между двете страни. Три години след подписването на Договора за добросъседство между двете страни правителството не успява да го изпълни със съдържание, а затъва в непрекъснати исторически спорове, в които влиза и темата има ли македонски език. 

"И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито една"

Запитан дали трябва македонците да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

"Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение", каза Заев.

"Това е по-лесен въпрос от този, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи", отговори премиерът.

Заев допълни, че уважава министър Красимир Каракачанов.

"Уважавам министър Каракачанов. Всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели", каза Заев.

Подобни остри изказвания на Каракачанов обаче веднага се поемат от антибългарските кръгове в Скопие, които ги използват, за да активизират риториката спрямо България. За разлика от Заев, който показа, че е готов да разрешава проблемите, за да се придвижи Скопие към ЕС, другата основна партия проруската ВМРО ДПМНЕ има друга политика. 

Споделяне

Още по темата

Още от България