Скопие: Няма да правим шоу с България, засилваме преговорите

Решението на проблема с България е във възстановяването на доверието в Договора за приятелство и добросъседство"

Зоран Заев, сн. БГНЕС

"До вторник ще се опитаме да постигнем решение с България", пише в заглавие вестник "Нова Македония", цитирайки премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. 

По думите на Заев в предстоящите дни ще се засилят преговорите с България и ще се положат усилия преди вторник да бъде постигнато решение, пише изданието.

"Истински европейските политици трябва да дадат шанс на процеса и да намерят начин да се съгласят. За това имаме и директна подкрепа от канцлера Ангела Меркел", заявил Заев, цитиран от БТА. 

Според него е много важно съседни и приятелски страни заедно да вървят на пътя към ЕС, подкрепяйки се един друг, тъй като само така ще има напредък за всички граждани.

"Няма да правим шоу от преговорите с България", пише в заглавие "Независен весник", цитирайки думите на министър-председател. Изданието посочва, че премиерът на Северна Македония е повторил "твърдото становище за македонската идентичност".

"Няма да правим шоу от този сериозен момент за нашето европейско бъдеще", е подчертал Заев, отговаряйки по този начин на изявление на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че в София българската страна е поискала от Скопие да подпише документ с гаранции, посочва "Независен весник".

Опитът в преговорите с Гърция ме научи, че на Балканите, когато става въпрос за такива въпроси, истинско решение може да съществува само ако двете страни в преговорите излязат като победители. В този момент все още не сме стигнали дотам в разговорите с България, но пред нас съществуват условия за това, е заявил Заев.

Ние имаме свои ясни и точни позиции и ще продължим да работим с България за намиране на победно решение. Македонската идентичност и гордост са и ще останат големи като планина и без да трябва да правим националистически спектакъл от това, е заявил премиерът на Северна Македония, цитиран от "Независен весник".

"Казахме им има още няколко дни. Дали ще е нов договора - един вариант. Дали ще е анекс към договора, дали ще е протокол .... трябва да се подпише. Проблемите, касаещи  езика, идентичността и историята, реабилитацията на хората, репресирани като българи", каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракчанов пред Нова телевизия. 

Засега България отказва да одобри преговорната рамка на Република Северна Македония, която ще се разглежда на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 17 ноември, тъй като българските изисквания към Скопие не са отразени в нея. Скопие пък напрактика блокира преговорите с България и отказва да се съобрази с българските резерви.

Преди ден стана ясно, че България е готова да промени позицията си и да не блокира пътя на Скопие към ЕС, ако македонските управляващи дадат ясни гаранции, че ще изпълняват подписания през 2017 година Договор за добросъседство под формата на нов документ между двете страни. 

"Решението на проблема с България е във възстановяването на доверието в Договора за приятелство и добросъседство, като единствен инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия", каза от своя страна външният министър на Северна Македония Буяр Османи на пресконференция в четвъртък. .
 
Османи каза, че Северна Македония ще направи всичко възможно, за да представи достойно интересите на страната и в тази рамка да намери общо решение.
 
"Все още водим преговори, не мога да предскажа нищо, нито да предусетя резултата. Въпросът е твърде сложен и чувствителен, а периодът е твърде кратък. Нашият подход е, че ще работим до последната минута, за да аргументираме първо своите виждания по този въпрос, за да сближим различните очаквания. Моето усещане е, че решението е да се възстанови увереността, че Договора за добросъседство е единственият инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия", каза Османи. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа