Скопие: Няма напредък. Политиката в София е фокусирана върху вътрешни проблеми

Буяр Османи

Македонският външен министър Буяр Османи потвърди, че няма напредък в регулирането на отношенията между София и Скопие и различията остават.

"Нашият фокус в момента е работата по договора с България, за който имаме някои различия, но политиката в София е фокусирана върху техните вътрешни проблеми и изборите, които ще се проведат скоро", каза Османи.

Македонските управляващи коментираха по-рано, че смятат да "замразят" темата, докато не минат изборите у нас, за да не стане част от предизборната кампания у нас.

По думите му този период трябва да се използва за това общата комисия по исторически и образователни въпроси да приеме годишния доклад за работата си и план за действие.

"В момента, в който имаме годишния доклад на комисията, плана за действие и фокуса на българската политика върху тези въпроси, мисля, че можем да определим дата за комисията. Това няма да реши нещата, по които имаме различия, но все пак ще създаде по-високо ниво на доверие, за да продължим с общите теми", каза Османи.

Комисията засега буксува и не постига очакваните резултати, като според българските представители в македонските им колеги дори се отказват от вече постигнато съгласие по определени въпроси.

"Политиката по разширяването на ЕС се определя при пълен консенсус. Ако няма съгласие на всички 27 страни-членки тогава не може да започне самият процес. Докато България не даде съгласие на предприсъединителната рамка и провеждането на първата междуправителстевна конференция, това означава, че няма консенсус и самият процес не може да започне", припомни Османи.

"Предполагам, че в този контекст е поставен и въпросът с България, а не като условие на ЕС, тъй като 26 държави-членки подкрепиха текста на преговорната рамка през последните месеци и началото на преговорите през декември, а единствено против беше Република България", каза Османи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели каза преди три дни на форум в Тирана, че страната е предприела стабилна стъпка в изпълнението на реформите на ЕС, особено по отношение на основните условия, но че е "важно бързо да се намери взаимно приемливо решение на двустранните въпроси между Северна Македония и България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?