Скопие ограничи движението след скок на заразените, България връща карантината за македонци

Скопие ограничи движението след скок на заразените, България връща карантината за македонци

Властиет в Северна Македония върнаха част от рестриктивните мерки за ограничаване на коронавируса след скок на заразените през последните дни. Вчера в Северна Македония са потвърдени 101 нови случая на коронавирус при направени 974 теста, предаде агенция МИА, позовавайки се на съобщение на здравното министерство. През последните няколко дни броят на новозаразените в Северна Македония рязко нарасна. В събота бяха регистрирани 52 новозаразени, в неделя - 62, в понеделник 89, а вчера 67. Заради това и българските власти връщат 14-дневната карантина на пристигащите от Северна Македония.

Забрана за движение в Скопие

В отговор на повишената заболеваемост беше въведена забрана за движение на всички граждани в Скопие и няколко други градове, която ще е в сила от тази вечер в 21 часа до 5 часа сутринта в понеделник. Не са забранени земеделските дейности в селата. В посочения период аптеките ще продължат да работят, а министерството на здравеопазването ще изработи план за работа на здравните заведения. Забрана за ходене на гробища освен за погребения, пишат в заглавия вестниците "Вечер" и " Слободен печат", информирайки за мерките.

Забраната за движение не важи за полицията, армията, здравните работници, както и за магазини и ресторанти, които доставят продукти. Разходка на домашните любимци е разрешена в периода от 8 до 8.30 часа, от 15 до 15.30 часа и от 20 до 20.30 часа.

За 80 часа се ограничава движението на гражданите във всички общини на столицата Скопие, както и в Куманово, Липково, Щип, Тетово, Боговине, Бървеница, Теарце, Желино и Йегуновце. Мярката е в сила от 4 юни 2020 г. , 21: 00 ч. до 8 юни 2020 г. , 05: 00 часа. Във всички останали общини на територията на Република Северна Македония се ограничава движението на гражданите от 4 юни 2020 г. от 21: 00 ч. до 5 юни 2020 г. в 05: 00 часа.

На 5 юни 2020 г., 6 юни 2020 г. и 7 юни 2020 г в общините, които не са включени в 80-часовата рестрикция, се въвежда ограничение за движение на гражданите от 16: 00 ч. до 05: 00 ч. на следващия ден.

Министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че македонски граждани и чужденци с регулирано пребиваване в страната при влизането си в Северна Македония трябва да представят негативни Пи Си Ар тестове, направени в последните 72 часа., а тези, които не представят валиден Пи Си Ар тест, ще бъдат изпращани от границата в организирана от държавата 14-дневна карантина.

Заместник-председателят на една от основните партии в страната, СДСМ Мухамед Зекири е хоспитализиран в Клиниката за инфекциозни болести с температура от понеделник след като се разболя от Covid-19. В същата стая с него са хоспитализирани неговата съпруга и тримесечната им дъщеря, съобщава в. "Слободен печат".

Пристигащите у нас македонци подлежат на 14-дневна карантина

Българските власти също решиха да върнат 14-дневната карантина на пристигащите от Северна Македония и в четвъртък министърът на здравеопазването издаде заповед за това. Изключенията можете да видите в заповедта ТУК.

Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.

Двете промени са предложени от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемиологичната обстановка и риска от разпространение на Covid-19 у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?