Скопие: Огромна геостратегическа грешка. Доверието е разклатено в полза на трети страни

Българското правителство твърди, че среща пълно разбиране в ЕС

Скопие: Огромна геостратегическа грешка. Доверието е разклатено в полза на трети страни

"България и ЕС повтарят грешката по отношение на Северна Македония. Историческата грешка от 2019 г. сега е огромна геостратегическа грешка на ЕС. Излъгани бяха оправданите очаквания на нашите граждани, подхранвани от окуражаването от страна на ЕС и от държавите-членки. Разклатено е доверието на голяма част от гражданите на всички държави от Западните Балкани. Тази грешка е мотивация за още по-сериозно проникване на интересите на трети страни в сърцето на Европа, заявяват от македонското правителство".

Това се посочва в позиция на македонското правителство, след като София потвърди, че няма да преразгледа позицията си и да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония. 

Скопие се надяваше да успее да използва ротационното германско председателство на ЕС и да започне преговори за присъединяване до края на годината, но София блокира процеса. 

Според македонското правителство "ЕС не е изпълнил обещанията си и "в момента не получаваме правилния отговор".

"За съжаление, ветото на България беше потвърдено, с което не се разрешава начало на преговорите на нашата страна с ЕС, въпреки че според всички доклади на европейските институции, ние изпълняваме всички критерии за приемане на преговорната рамка и за провеждане на първата междуправителствена конференция за започване на преговори", се посочва в позицията, цитирана от БГНЕС. 

"Исканията на България не са изненадващи, но тяхната упоритост по отношение на позиции, които нямат нищо общо със стратегически важния въпрос за разширяването на ЕС, няма да промени нашето мнение, че по въпросите на идентичността не се преговаря". 

Диалогът продължава

"Оставаме ангажирани с диалога със София и търсенето на взаимно приемливо решение. Имаме готовност да разясним, ако е необходимо, някои въпроси, но нашите позиции са известни и публично потвърдени: Ние сме македонци, които говорят македонски език. Македонската идентичност не се обсъжда и за нея не се преговаря. Договорът с България е добър и няма нужда от ново споразумение или анекс към него. Готови сме за по-активно прилагане на Договора. Предложихме конкретен план за действие за проекти между двете държави, които могат да насърчат сътрудничеството в различни области (икономика, инфраструктура, култура, образование и др.)", се казва в позицията.

България обаче настоява за подписването на нов документ с повече конкретика и механизми за изпълнение от Договора за добросъседство от 2017 година. Македонският премиер първоначално даде сигнали, че е готов да подпише подобен документ под формата на пътна карта, но в последните седмици втвърди тона към София. 

"Провокациите не са в интерес на никого"

В позицията на македонското правителството се заявява, че страната винаги ще се бори с речта на омразата.

"Провокациите не са в интерес на никого и трябва да поддържаме цивилизован и европейски диалог на всички нива. Нека не влизаме в полето на обиди, обвинения и реч на омразата, които няма да донесат нищо добро за никого, най-малко за македонския и българския народ. Без значение дали ЕС изпраща лош сигнал за стойността на нашите вътрешни реформи и показани резултати в процеса на интеграция в ЕС, които бяха признати от Брюксел, ние оставаме ангажирани със същия стратегически път, както и досега. Няма отстъпление от стремежа за постигане на стратегическите цели, по които има единодушие и които винаги са се ползвали с широка подкрепа".

"Постигането и поддържането на добросъседски отношения, активно участие в НАТО като равноправен член на алианса и непоколебим стремеж към членство в ЕС".

София: България среща пълно разбиране в ЕС 

На този фон от българското правителство коментираха пред БГНЕС, че "усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни". 

"Министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес", уточниха от МС.

"Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел, са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите ѝ в ЕС", казаха от българското правителството.

Българското правителство обаче не успя да убеди и останалите страни членки на ЕС добросъседството да влезе като критерий в преговорната рамка, въпреки че заяви изискванията си.

София дори се оплака, че една кандидатка получава повече подкрепа от страна членка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?