Скопие отказа да коментира предложения от София договор за добросъседство

Македонският външен министър Никола Попоски не поиска да коментира предложения от българска страна договор за добросъседство между двете страни.

Попоски е въздържан по този въпрос и не пожела да го коментира. Той смята, че трябва да се изчака изходът от разговорите между двете страни на ниво работни групи и тогава да се правят заключения, пише македонският вестник "Вечер".

По-рано тази седмица от президентството в София съобщиха, че България вече е предложила на Македония проектодоговор за сътрудничество и добросъседство.

След като правителството на Борисов в първите си три години поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния момент отказа подкрепа за начало на преговори на Скопие за членство в ЕС. Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

На този фон преди ден премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ+: "Македонците са най-братския ни народ, най-близкият народ до нас", но се оплака от местните политици.

"Те стигнаха до наглостта да кажат, че финансовата криза в България е, защото ГЕРБ управлява", обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани