Скопие приема условията на София за европодкрепа и не очаква българско вето

На фона на призивите за добросъседство Божидар Димитров обвини Македония в кражба от Япония

Скопие приема условията на София за европодкрепа и не очаква българско вето

Македония приема българските условия за европейска подкрепа и не очаква България да не подкрепи даването на дата за започване на преговори за членство в ЕС, съобщи външният министър Никола Попоски, цитиран от "Утрински весник".

 

"Ключовата линия е, че България подкрепя Македония във всички ключови моменти. Тъкмо поради това не виждам причина България да промени подхода си в подкрепа на евроинтеграционния процес на Македония", заяви Попоски.

 

По-рано тази седмица външният министър Николай Младенов постави официално три условия на Македония, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз - подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и създаването на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

 

"Смятам, че с нашите предложени инициативи и тяхното провеждане от страна на България, двете страни ще подобрят сътрудничеството", коментира Попоски българските предложения.

 

Българското правителство втвърди тона към Скопие през последните месеци, като обяви, че е възможно да не подкрепи през декември Македония за получаване на дата за преговори с ЕС. От външно министерство обаче имат намерение освен положителния отговор на Македония да изчакат и официална позиция на българския парламент по въпроса. Депутатите трябва да се произнесат по цялостен документ за отношенията със съседите, който според Николай Младенов трябва да определи "червените линии" на взаимоотношенията ни със Скопие.

 

"Не е лошо, че София предлага формирането на работни групи. Също така не виждам лошо в това, че настояват да гарантираме, че стоим зад всички наши декларации", заяви още Попоски, цитиран от електронното издание МКД.

 

Идеята е декларацията за добросъседство, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година, да бъде превърнат в официален договор.

 

На фона на призивите на българското външно министерство за добросъседство бившият министър без портфейл в кабинета "Борисов" и сегашен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че македонското национално знаме прилича на вентилатор и е откраднато от Японския императорски флот.

 

"Не ги обиждам, казвам им истината. Знамето им със слънчевите лъчи беше по-хубаво от този вентилатор. Те сами си казват, че е вентилатор", заяви Божидар Димитров пред Нова телевизия и предупреди, че след като Япония научи за кражбата, може да съди Скопие.

 

Димитров коментира още, че антибългарската пропаганда в Македония не може да спре, защото тогава ще изчезне и македонизмът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?