Скопие проверява информация за отвличане на македонци в Ирак

Македонските власти заявиха, че проверяват съобщенията, че трима македонци, работещи за машиностроителна компания в Ирак, са били отвлечени. Говорител на външно министерство в Скопие каза, че информацията е получена преди няколко дни.

Македонският вестник "Дневник" съобщи, че тримата са отвлечени преди повече от седмица и е поискан откуп за освобождаването им. Майката на един от македонците заяви за ББС, че за последен път е чула сина си на 13 август - десет дни след като е пристигнал в Ирак.

Далибор Лазаревски, Драган Маркович и Зоран Насковски, които от 9 дни са заложници, работили в Ирак за американската фирма "Соуфан инжинеринг" заедно с още 40 строители от Македония.

Серджио Таунга, представител на американската компания, в четвъртък трябва да пристигне от Ирак в Македония, за да се срещне със семействата на отвлечените.

Инцидентът се случил на 23 август, но за него било съобщено в сряда, тъй като на другите работници им било казано да мълчат, за да не разтревожат семействата на отвлечените.

В критичния ден петима граждани на Куманово били изпратени с автомобил в американска база, отдалечена на 50 км от мястото, където били разположени. Те тръгнали без военни придружители, тъй като им било казано, че е безопасно и че военизираните групи нападат само войници. След няколко километра работниците били пресрещнати от кола, в която имало въоръжена група. От петимата работници нападателите задържали трима, а другите двама били пуснати, за да се върнат в базата и да разкажат какво се е случило.

Въоръжената група настоява за откуп за освобождаването на заложниците. Все още не е известно за каква сума става въпрос, отбелязва в. "Дневник".

Споделяне

Още от Балкани