Скопие разрушава Универсалната зала, дарена от България след труса от 1963 г.

Универсалната зала в Скопие

Универсалната зала в Скопие ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена нова, с капацитет от 2500 до 3000 места, паркинг и зона за администрацията. Това е решило правителството на Македония, каза министърът на културата Елизабета Канческа-Милевска, съобщиха македонски медии, цитирани от "Фокус".

Универсалната зала в Скопие е изградена като дарение от България след разрушителното земетресение от 26 юли 1963 г. При труса загиват над 1000 души, а над две трети от града е унищожен. Държави от цял свят, сред които и България, изпращат помощи за възстановяването на Скопие и бедстващите му граждани през 1963 г.

В следващите години България изгражда със свои средства Универсалната зала в Скопие на бул. "Партизански отреди", която е копие на сградата на софийския цирк, който изгоря през 1983 г.

Анализи и тестове на специалисти от строителния факултет на университета в Скопие са показали, че старият обект не е подходящ за реконструкция, заявила Елизабета Канческа-Милевска. Реконструкцията би означавала - запазване на същия капацитет от около 1500 седящи места, но не би разрешила проблема с липсата на място за паркиране и място за администрацията на универсалната зала.

За ремонта на обекта македонското правителство е предвиждало около 11 млн. евро. Сега за изграждането на новия обект ще са необходими с 25 до 30% повече средства, пишат медиите в Македония.

Кандидатът за кмет на Скопие Коце Траяновски изрази благодарност към правителството и Министерството на културата за помощта при изграждането на новия обект, който щял да бъде един от най-значителните културни центрове в Скопие.

През декември 2010 г. от публикации в скопски медии стана ясно, че официално Скопие не признава дарението от България - Универсалната зала, изградена след земетресението от 26 юли 1963 година. В скопския вестник “Вечер” беше публикуван материал, озаглавен "Универсалната зала в Скопие не е дарена от България, а за нея са платени 630 хиляди долара".

Документът е бил подписан между "Технометал" Нови Сад и "Техноекспортстрой" от София. Парите били платени от Дирекцията за жилищно и комунално строителство на Скопие.

"Открихме документите, когато претърсвахме архивите по случай 45-ата годишнина от Универсалната зала. Това показва, че не става дума за дарение на Скопие от България, а легално е поръчана от българската фирма за 630 хил. долара. Трябва да ви кажа, че и аз се изненадах", заявила директорката Вера Бошковска.

В договора било посочено, че трябва да бъде изградена зала, подобна на софийския цирк, с 1800 зрителски места. В чл. 3 на договора се посочва, че строителството ще бъде съгласно българските правила и закони. Интересно е, посочва вестникът, че никъде не пише, че става дума за временен обект, както всички са мислили досега, а в детайли се посочва начинът на построяване – от получаването на разрешително, избора на терен и купуването на материали, като повечето са от България.

Залата е строена две години. Прекрасните сценични условия и зрителски места, както и функционалността, дълги години дават оптимални условия на зрителите, пише “Вечер”.

В официалния сайт на Универсалната зала в рубриката “История” пише, че залата е изградена от “дарителите от чужбина”, но не се споменава България. “Непосредствено след катастрофалното земетресение, през 1963 г. започна изграждането на Универсалната зала като спомен от хуманната акция на дарителите от чужбина. Официално Универсалната зала започва работа на 1 януари 1966 г.”, пише на сайта на залата.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?