Скопие: С помощта на европейските приятели ще се решат проблемите с България

Македонският президент не очаква българската позиция да се промени след изборите у нас

Стево Пендаровски

С помощта на европейските приятели в Брюксел ще се намери формулировка за проблемите с България, която "няма да се отрича нашето основно право как се чувстваме и самоопределяме и по този начин ще можем да започнем преговори с ЕС", смята македонският президент Стево Пендаровски. 

Той отбеляза в интервю за местната телевизия  "Клан", че не очаква промяна на позицията на София спрямо Скопие до парламентарните избори в България, които ще се проведат на 4 април. 

Според него новините от България говорят за "твърда позиция както на опозицията, така и на правителството към страната ни, така че който и да дойде след изборите, няма да има значителна промяна", съобщи БГНЕС. 

Попитан за позициите на София за идентичността, езика и съществуването на македонско малцинство в България, Пендаровски каза, че не трябва да се влиза в искания, свързани със самоопределението.

"Тяхната теза е, че трябва да се откажем от опитите да търсим македонско малцинство в България. Принцип номер едно в международните отношения, особено след 1945 г., е ненамесата във вътрешните работи на други държави. Следователно не трябва и не искаме да се намесваме във вътрешните дела на България", каза Пендаровски.

"Ако обаче някой поотделно се обяви за македонец и потърси право в Съвета на Европа или други организации, занимаващи се с правата на човека, това не означава, че някой от Скопие го е инструктирал и платил. Съществуват хора, които се декларират като македонци и в Гърция. В Договора от Преспа ние не се отказваме от тях", добави македонският президент, цитиран от МИА.

Миналата година България блокира началото на преговорите на Скопие с ЕС, като не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония. Скопие отказа да се съобрази с българските изисквания и да подпише нов документ към неработещия Договор за добросъседство от 2017 година.

София не успя да убеди и всички страни членки в правотата на претенциите си към Скопие и така те не бяха заложени в рамковата позиция. България не приема коментарите за македонско малцинство у нас, езика на омразата и формулировката "македонски език" .

Други открити въпроси са историческите спорове и евентуални териториални претенции към България предвид новото име Северна Македония. 

Пендаровски каза, че очаква засилен ангажимент на САЩ към Западните Балкани след победата на Джо Байдън, тъй като в неговата администрация има хора, които добре познават региона.

"Сред тях е Виктория Нюланд, която има лични отношения с нас, със Северна Македония, но и с региона", каза президентът Стево Пендаровски.

Виктория Нюланд се очаква да бъде пом.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя ще е третата по ранг в Държавния департамент.

През уикенда вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира пред Нова телевизия, че Скопие не бива да се надява новото управление в САЩ да окаже натиск върху България и тя да смени позицията си. 

Тази седмица външнияъ министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров са в Брюксел за поредица от срещи, които имат за цел да вдигнат българската блокада.

Португалското ротационно председателство на ЕС коментира, че очаква до юни месец да започнат преговори със Северна Македония, което означава, че София трябва да се съгласи с преговорната рамка.

Засега обаче България не излъчва подобни сигнали. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?