Скопие с протестна нота срещу провокация на Джамбазки (Обновена)

Външно се разграничи от евродепутата на ВМРО, но осъди пълното информационно затъмнение в Северна Македония

Скопие с протестна нота срещу провокация на Джамбазки (Обновена)

Македонското външно министерство изпрати протестна нота до София заради клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, в който се обръща към "временните управленци на нашата Македония" и говори за техния край.

Това е поредната провокация на българското ВМРО, което не спира да експлоатира темата в предизборната си кампания, след като премиерът Бойко Борисов им я делегира в опит да си осигури управленски партньор в следващия парламент.

"Уважаеми, казвам уважаеми от възпитание, временни управленци на нашата, на моята Македония - не можете да живеете в XXI век, без да сте признали XX век. Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-настървено изобретявате новата си фалшива история, толкова по-шумно ще се сгромолясат, ще пропадат фалшивите основи, на които сте построили жалкото си настояще. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край", посочва Джамбазки в предизборен клип.

В отговор Скопие съобщи, че ще реагира пред институциите на Европейския съюз.

"Подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни", посочват от македонското външно министерство.

"Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се посочва в позицията на македонското МВнР.

МВнР се разграничи от Джамбазки: Нямаме териториални претенции!

По късно във вторник българското външно министерство се разграничи от клипа на Джамбазки и каза, че не го смята за "уместен" и посланията му не изразяват официалната българска позиция.

България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано, заявиха от МВнР.

"Отбелязваме също, че този клип от български политик идва след тридневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", се посочва още в съобщението.

От МВнР припомнят, че правителството в Скопие не само не е осъдило въпросните публикации, но е нарекло "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия.

"Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение", отбелязват още от външното ни министерство.

Преди два дни София привика на разговор изпълняващия длъжността посланик на страната в София Владимир Кръстевски заради публикации на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания (ИФИМЕС) от Любляна.

В анализа на ИФИМЕС пише, че българските власти представят недостоверни данни, че македонците имат български произход, и настояват, че Северна Македония трябва да излезе с официална декларация, че македонският език и идентичност имат български корени.

Захариева се оплака на Любляна от центъра
 
Малко по-късно българската външна министърка разговаря със словенския си колега Анже Логар по телефона, с когото обсъди и публикациите на центъра,  “имащи за цел да злепоставят България чрез невярна и манипулативно представена информация“.
 
Логар увери Захариева, че словенското правителство не ползва анализите на този институт.
 
Захариева добави, че солидарността е най-доброто оръжие срещу публичните кампании на дезинформация и език на омразата, които обслужват интересите на страни извън ЕС и имат за цел да уязвят Съюза.
 
Каракачанов: Скопие се опитва да отвлече вниманието от лобисткия скандал 
 
Очаквано по темата се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
 
“Колегите“ и “приятелите“ в Скопие се опитват всячески да отвлекат вниманието от огромния лобистки скандал, който ги свързва със словенската фабрика за клевети ИФИМЕС. Вместо да кажат едно елементарно “извинявайте, сгрешихме“, се опитват да го играят като крадеца, който вика дръжте крадеца“, посочи Каракачанов във Фейсбук.
 
“Всичко се знае, “колеги“, ще се постараем да узнаят съвсем скоро и европейците! Напомням, че във въпросните анализи, направени от съветниците на Заев, България е представена като една “изкуствена държава“ , без българи, но пък населена с “насила българизирани и оковани във вериги македонци“. За тях България е била и продължава да бъде „фашистка държава“ . За тях канцлерът Меркел е “шефката на балканската мафия в ЕС“ , а с нейната партия ХДС са “тайни фенове“ на нацизма и Хитлер“, пише той.
 
 

Скачени съдове

Подобни провокации водят до ответен отговор в Северна Македония, като обикновено той идва от опозиционна ВМРО-ДПМНЕ. Двете ВМРО-та действат като скачени съдове в подобни ситуации. По-рано в Северна Македония пък имаше случаи на запалени български национални знамена. 

Отношенията между двете страни се изостриха, след като България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония заради отказа на Скопие да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.

София допусна и дипломатически провал, като не успя да убеди останалите страни членки изискванията ѝ да бъдат заложени в рамката.

Сега София и Скопие на практика не преговарят, а българското ВМРО превърна темата в основна част от предизборната си кампания. Правителството на Зоран Заев също втвърди тона, а опозицията в лицето на ВМРО – ДПМНЕ реагира истерично при споменаването на каквито и да е отстъпки към България. 

На този фон Сърбия печели все повече влияние в региона. 

Споделяне

Още по темата

Още от България