Скопие се надява, че България блъфира за блокиране на преговорите за ЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски

"От това, което знам за мисленето на президента, премиера и външния министър на България, те не възнамеряват да ни блокират в преговорите с ЕС". Това коментира президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю пред македонският телевизионен канал "24 Вести". Той все пак допусна, че на теория всичко е възможно.

Пендаровки казва, че България ще се бори за своята рамкова позиция (за българския език и общата история), но не вярва, че ще излезе с открита блокада.

Преди седмица българският премиер Бойко Борисов обяви, че Скопие трябва да спазва Договора за добросъведство в противен случай може да наложи вето на даването на начало на преговорите за членство в ЕС.

"Ако има открита блокада между нас, ще се присъедини трета страна, така че да се опита да бъде посредник. Този въпрос трябва да бъде решен, може да се забави, но в края той трябва да бъде решен", казва Пендаровски.

По отношение на Споразумението за добросъседство държавният глава каза, че има поне един милион различни тълкувания в Северна Мекедония и още един милион в България.

"От страната на изявленията на някои български политици, във всичките им изказвания, в които понякога имат радикални възгледи към нас, никой не оспорва настоящето. Нито езикът, нито нацията, нито етническата принадлежност. Всички от българска страна казват, нека да видим сега как са били нещата в исторически план. Мисля, че това може да бъде отправна точка", каза Пендаровски, цитиран от агенция "Фокус".

"Когато казах "ако това е предпоставка за присъединяване към ЕС, да не сме македонци, които говорят македонски, тогава защо ни е такъв ЕС", не означава, че ние се отказваме от ЕС.

Това е просто червената линия, която трябва да имаме. Трябва да я поставим и съм сигурен, че след изборите ще постигнем държавен консенсус. В този момент всички мислят същото", допълни президентът.

Според него страната е имала държавна позиция в преговорите с Гърция и това е абсолютен консенсус, че сме македонци, които говорят македонски.

"Езикът е стълбът на нашата идентичност. Ако го наречете като официален език на не знам коя държава, това не е достатъчно. Имаме кодификация на езика през 1946 г., а през 1977 г. е първата му международна публикация, която в системата на ООН и други международни организации гласи, че македонският език е безспорно обособен език със собствената си специфика и е част от южнославянската езикова група", каза Пендаровски.

Проблемът, според него е, че някои периоди от работата на съвместната комисия започват да водят до повече политически дебати.

"Българската страна казва, че комисията не работи от година по искане на македонската страна. Това не е вярно, те спряха да работят, защото влязохме в предизборния период, за да не политизираме въпроса. Излизам отвъд това и ще призова нашата комисия да насрочи среща с българските историци още утре. Разговаряйте, защотп ще бъде аргумент срещу нас, че не искаме да си сътрудничим десет месеца", подчерта Пендаровски.

Според него комисиите по Договора за добросъседство трябва да работят непрекъснато

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?