Скопие се насочи лично към Радев и поиска от него шанс за ЕС

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Европа има дълг към нас", каза премиерът Зоран Заев

Скопие се насочи лично към Радев и поиска от него шанс за ЕС

Македонските управляващи призоваха президента Румен Радев бързо да се намери решение на кризата между двете държави и Скопие да се придвижи към Европейския съвет, но засега българският държавен глава и назначеното от него служебно правителство не дават никакви сигнали, че е възможно да преразгледат българската позиция.

"Вярвам, че ще се намери решение на отворените въпроси с България. София трябва да даде шанс на Скопие да продължи процеса на присъединяване към Европейския съюз", каза премиерът Зоран Заев, обръщайки се към Радев.

Радев обаче неколкократно е завявал категорична позиция, че България няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония докато не бъдат решени двустранни проблеми между двете страни. Към момента обаче няма подготвено решение, а дори техническите преговори между двете страни буксуват.

"Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото", отбеляза Зоран Заев.

Македонските управляващи продължават да настояват в рамките на годината да започнат преговори за членство в ЕС, като твърдят, че всички държави членки без България подкрепят старта на процеса. В същото време Скопие неколкократно повтори, че няма да преговаря за "идентичност и език". Историческите спорове остават, не е прекратен и езикът на омразата към България

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора трябва да знаят, е, че Европа има дълг към нас. Ние изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат европейския път. От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, ние чакаме най-дълго, 16 години", коментира Заев, цитиран от "Фокус".

Според него без РСМ разширяването на ЕС е заплашено, въпреки че Брюксел го обяви своя стратегическа цел.

Очаква президентите на България и Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски и ръководените от тях делегации на двете държави ще отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но едва ли ще се стигне до пробив в отношенията.

Двете делегации ще пътуват заедно до Италианската република и на 27 май президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще положат цветя в базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя азбуката и написаните на нея книги, създадени от светите братя Кирил и Методий.

По-късно във вторник Пендаровски коментира, че съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е "добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС".

"Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия", добави Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но това ще бъде "неформален разговор".

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори", каза президентът Пендаровски.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени“, каза Пендаровски.

Общото почитане идва в момент на силно влошени отношения между двете държави, след като София миналата година блокира пътя на Скопие към Европейския съюз.

През последните седмици София обвини Скопие, че води дезинформационна кампания срещу България и не се забелязва нормализиране на тона.

В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително "Има такъв народ", и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?