Скопие се отказва от АЕЦ "Белене"

Скопие се отказва от АЕЦ "Белене"

Република Северна Македония временно се отказва от намерението си да инвестира в българската атомна централа "Белене" и се насочва към възможността за вложение в гръцка газова електроцентрала в близост до бъдещия газов терминал край гръцкия град Александруполис. Това обяви във видеобръщение по време на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на АД "Електрани" на Северна Македония (ЕСМ) Васко Ковачевски.

По думите му перспективата за реализация на газовата електроцентрала е по-добра от тази на АЕЦ "Белене". ЕСМ планира да придобие до 25 на сто от бъдещата газова електроцентрала, чиято мощност ще е 800 МВ.

"От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за "Белене", няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще", каза Ковачевски, цитиран от агенция МИА.

Миналия август в заявлението си за участие в процедурата за избор на инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене" Северна Македония поиска миноритарен дял в бъдещата ядрена централа и да купи 10 процента от електроенергията ѝ.

През декември 2019 г. обаче правителството покани да подадат оферти за дострояване на спряната през 2012 г. централа трима стратегически инвеститори и двама доставчика. За стратегически инвеститори бяха предпочетени руската "Атоменергопром" на "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация СNNC, Корейската хидро и атомна компания. От френската "Фраматом" се очаква да достави системите за сигурност на централата, а от американската "Дженерал Електрик" - турбини и други ключови съоръжения. Идеята на Министерството на енергетиката беше избраният стратегически инвеститор да прецени кои от осемте кандидата за миноритарни дялове да покани евентуално в бъдещата проектна компания и с кои от желаещите електроенергия за сключи договори.

"Росатом" обаче сформира алианс с "Фраматом" и "Дженерал електрик" за участие в процедурата, а преди дни обяви и готовност да разшири този консорциум, не не даде повече подробности. Руската ядрена корпорация също така заяви, че продължава да разговаря с българското правителство относно начините за възвръщаемост на бъдещата инвестиция, което означава, че реално руснаците продължават да настояват за държавна гаранция за проекта. Едно от условията на кабинета е проектът да е на пазарен принцип.

До май 2020 г. принципно кандидатите да финансират довършването на ядрения проект трябваше да подадат обвързващи оферти с конкретни цени за дострояването на АЕЦ "Белене", финансов модел и осигурени средства от посочени банки партньори, както и срокове за въвеждане в експлоатация. Този срок обаче бе отложен неясно за кога заради пандемията от коронавирус. Ограничителните мерки пречат на кандидатите да изпратят в България свои представители, които да се запознаят с цялата документация по проекта, за да могат да изготвят окончателните си финансови предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?