Скопие спира бароковото преобразяване на сгради

Скопие спира бароковото преобразяване на сгради

Новият кмет на македонската столица Петре Шилегов нареди да се спре изграждането на барокови фасади на сгради в Скопие съгласно проекта, стартиран от неговия предшественик.

Заповедта веднага влиза в сила и се отнася за 95 сгради, чиито фасади трябвало да се преобразят в барок, съгласно разпорежданията на бившия кмет на Скопие Коце Траяновски, съобщават македонските медии.

"Със спирането на този проект ще спестим над 9 млн. денари от парите на данъкоплатеца", каза Шилегов, след като оповести решението в Скопие.

Шилегов е представител на новата управляваща партия СДСМ. В предизборната си кампания той обеща вместо барокови сгради да изгражда паркове и да превърне Скопие в зелен град.

Правителството на Зоран Заев (СДСМ) започва с премахването на част от паметниците от т.нар. проект "Скопие 2014", като първият ще е този на Андон Янев-Кьосето, който бе издигнат пред Съдебната палата в столицата.

Грандиозният проект "Скопие 2014", започнал при управлението на предишния премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и преобразил Скопие, превърна града в европейска столица на кича, както коментираха по-рано западни медии. Малкият площад в Скопие бе осеян с гигантски паметници на герои от античността. През 2011 г. там бе поставен огромен 13-метров монумент на античния пълководец Александър Македонски, струващ повече от 10 млн. евро. Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници.

Всички фасади в центъра бяха променени в класически и бароков стил. Правителствената сграда също придоби барокова фасада.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?