Скопие: Спорът със София вече не е двустранен, а европейски

Македонците се надяват да бъде свикан извънреден Съвет по общи въпроси

Никола Димитров, сн. БГНЕС, архив

Северна Македония се надява на извънредно заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС, на което да бъде обсъдено предвижването на страната към европейско членство. Това стана ясно от думите на македонския вицепремиер по европейските въпрос Никола Димитров, цитирани от местното издание "Независен".

Димитров предупреди да няма високи очаквания за деблокиране на процеса по време на срещата на европейските лидери в средата на декември.

"Наша отговорност е да апелираме към гражданите, че е по-добре да бъдат изненадани от добър резултат, отколкото да се разочароват от лош изход. Предвид краткия период, имаме само няколко дни до Съвета по общи въпроси на 14 декември, смятам, че е изключително безотговорно да създаваме каквито и да било очаквания тогава", каза Димитров.

Той обаче допуска бързото намиране на достойно европейско решение.

"Ако успеем да постигнем достойно европейско решение, тъй като въпросът започна да боли толкова много навсякъде, че всички, включително словенското председателство, вероятно ще имат волята да насрочат извънреден Съвет по общи въпроси", посочи Димитров, цитиран от българската агенция "Фокус".

Срещата на лидерите на ЕС е планирана за 16–17 декември 2021 г., два дни след Съвета по общи въпроси, който се състои основно от министрите на всички държави — членки на ЕС, отговарящи за европейските въпроси. Oт думите на Димитров не става ясно кога точно той смята, че е възможно провеждането на извънреден Съвет по общи въпроси.

"Не трябва, след целия опит, който имаме, да се обвързваме с дати. Мисля, че сигналите от София показват, че очакват процес в двустранните отношения, който ще помогне стъпка по стъпка за приключване на въпроса. Парламентът явно ще има роля в тях, такива са съобщенията“, каза Димитров.

По думите му, сега е важно да се проведе среща с новото правителство в София, което ще даде по-нататъшни насоки за преодоляване на двустранния спор.

"Много е важно за нас, особено за хората, но и за всички останали в региона, които видяха надежда в тези решителни стъпки, които предприехме през последните години, най-накрая да започнем преговорите за присъединяване с ЕС, много е важно да имаме нещо. Това ще зависи от тази двустранна комуникация с България, но и от настроението на третите страни, които имат роля. Тъй като този въпрос стана европейски, той не е само двустранен въпрос, защото засяга политиките на ЕС към региона. В този смисъл има реален контекст да се стигне до нещо, трябва да се опитаме за истински пробив“, каза Димитров.

В момента Скопие работи по дефинирането на конкретен отговор към София за възможното подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС. 

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Засега, обаче, няма много сигнали от българска страна, че е възможен бърз пробив.

Още повече, че засега Скопие се надява България да се съобрази със силния натиск от ЕК, САЩ и някои европейски държави и да преразгледа позицията си, и не предприема реални стъпки да отговори на българските изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България