Скопие: Спорът за името може да се реши до два-три месеца

Никола Димитров, сн. БГНЕС
При идеалния сценарий спорът за името може да се реши в следващите два-три месеца, а необходимостта от бързина на вземането на решение се диктува от европейския влак, каза македонският външен министър Никола Димитров в интервю пред френския в. "Ла Кроа“.
 
В този контекст Димитров посочи срещата за Балканите, която ще се проведе през май в София, петнадесет години след срещата на върха в Солун, но и датите за избори - през 2019 г. ще се проведат президентски избори в Македония и парламентарни избори в Гърция.
 
"Опитваме се да излезем от окопа, в който сме погребали повече от двадесет години. Две европейски страни, които споделят един географски регион, трябва да могат да намерят достоен начин, който ще позволи да се прави разлика между нашата страна и региона Македония, който се намира в Гърция, без да се засягат идентичността и достойнството на македонския народ“, каза Димитров, цитиран от БГНЕС. 
 
Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония. 
 
Той посочи, че е необходимо да бъдем много внимателни относно общественото мнение в Македония и Гърция.
 
"Въпреки че нашите две държави имат различни позиции, понякога се случва да сме на една и съща страна с политическите сили, които искат компромис, а това са силите, които гледат към бъдещето, които се противопоставят на силите на миналото и на национализма“, добави той.
 
На въпроса какво ще направи македонската страна с многобройните националистически паметници в Скопие, Димитров каза, че пристрастеното обръщане към древността не е здравословно.
 
"Като прибягваме до митове, губим младото поколение. Министерството на културата трябва да реши какво да прави със "Скопие 2014" - Голям архитектурен проект за антиквизация, реализиран от предишното националистическо мнозинство. Лично бих предложил организирането на голямо световно художествено състезание, което би имало смисъл в целия този хаос в града. След обществен дебат летището в Скопие, наречено "Александър Велики“, след сериозни протести от Гърция неотдавна беше преименувано“ , каза ръководителят на дипломацията.
 
Що се отнася до перспективите за интеграция на Македония в ЕС, българското председателство е чудесна възможност Съюзът да се обърне към Балканите.
 
"Пътят към пълна интеграция ще бъде дълъг. Ако не успеем да доведем Европа в Македония, да установим правила, правосъдие, ред, тогава по-младите поколения ще продължат да напускат страната, както и балканския регион поради липса на надежда. За щастие някои се завръщат“, добави той.
 
"Дошло е време да оставим размириците си на Балканите - кой е най-древния народ, който е дал най-много жертви и да запретнем ръкави, за да инвестираме в икономиката, образованието и здравеопазването", каза Димитров.
 
Той припомни, че Македония вече е подписала Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и през декември миналата година проведе съвместна сесия на правителството със съседна Албания - първата от 1991 г. насам.
 
"Не искам да звуча надменно, но в региона има нова енергия и тази нова динамика е частично стимулирана от Македония“, подчерта Димитров.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа