Скопие търси помощ от Тирана за граничен спор с Косово

Министър-председателят на Македония Владо Бучковски поиска от Албания за помогне за решаване на граничен спор с Косово.

Бучковски се срещна със своя албански колега Фатос Нано в Тирана, където двамата обсъдиха сигурността по границата и двустранното икономическо сътрудничество, предаде ББС.

Косовските албанци се противопоставят на постигнатото през 2001 година споразумение между тогавашното югославско правителство и Македония за границата на провинцията. Те твърдят, че не е било потърсено тяхното мнение за договора, съгласно който 2 500 хектара земя, собственост на етнически албанци, остана на македонска територия. Споразумението е признато от Съвета за сигурност на ООН.

Албанският премиер Фатос Нано се е съгласил да посредничи в спора, като част от усилията за окончателно уреждане на статута на Косово.

Бучковски каза, че е необходима също така подкрепата на администрацията на ООН в Косово, както и на сръбски и косовски служители за решаване на спора.

Албания и Македония, които вече са подписали споразумение за свободна търговия, обещаха да засилят икономическото си сътрудничество тази година. Двете страни желаят да станат членки на НАТО и ЕС.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?